Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijeli ogrtač

U Splitu zbog bure oštećeni automobili, snijeg zabijelio dio Hrvatske

snijeg u osijeku
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/10
27.11.2013.
u 08:35

Snijeg će na istoku Slavonije tijekom dopodneva slabjeti i popodne prestati, ali će temperatura biti ispod ništice, doduše tek jedan stupanj, ali dovoljno da se bijeli pokrivač zadrži na poljima.

Sitan, ali gust snijeg što je na istoku Slavonije počeo padati sinoć i nastavio cijelu noć, načinio je snježni ogrtač od 5-6 centimetara.

Jučerašnji snijeg tek je malo zabijelio krovove i nestao je još tijekom prijepodneva jer je temperatura bila iznad ništice, ali noćašnji koji u tijekom jutra pada, ostat će nekoliko dana. Kako meteorolozi predviđaju.

Snijeg će na istoku Slavonije tijekom dopodneva slabjeti i popodne prestati, ali će temperatura biti ispod ništice, doduše tek jedan stupanj, ali dovoljno da se bijeli pokrivač zadrži na poljima. To će posebno obradovati slavonske poljoprivrednike koji znaju da nikle usjeve pšenice, primjerice, najbolje od hladnoće čuva snježni ogrtač. Kolnici su još uvijek "topli" jer još nije bilo ispod ništice, pa se snijeg uglavnom ne zadržava na cestama, ali službe za zimsko održavanje državnih, županijskih i lokalnih prometnica su spremne i čekaju da snijeg prestane padati kako bi krenuli u akciju.

Prometna policija vozače upozorava na oprez, neka smanje brzinu i drže propisno odstojanje, a najavili su kako će ophodnje biti na svim državnim i županijskim cestama i provjeravat će brzinu kretanja vozila.

Snijeg  otežava promet u Slavoniji i dijelu središnje Hrvatske, izvijestio je HAK oko 8 sati koji također savjetuje vozače da s obzirom da i dalje pada snijeg, ponegdje nošen i jakim vjetrom, ako je moguće odgode putovanja kroz Liku i Gorski kotar.

U Gorskom kotaru i Lici na većini cesta su proglašeni zimski uvjeti (zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu).
Trenutno nema slobodnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto za navedenu skupinu vozila jedini mogući pravac je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (D50 i D27). Dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta D54 Maslenica-Zaton obrovački i Paški most zatvoreni su za sav promet. 

Prema prognozi DHMZ-a u Hrvatskoj će danas biti umjereno do pretežno oblačno, a povremeno se još očekuje snijeg. Bijele padaline osobito se očekuju u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj, a u južnoj Dalmaciji mjestimice kiša. I danas puše vjetar. U početku jak sjeverac i sjeveroistočnjak s olujnih udarima, a na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima, poslijepodne će slabjeti, javlja DHMZ. Vjetar bi trebao posve oslabjeti sutra kada se očekuje i djelomično razvedravanje. 

Temperatura zraka danas na kopnu trebala bi se kretati od -3 do 3, a na moru od 5 do 10 stupnjeva Celzijusa.

>>Ledena bura i snijeg u Dalmaciji, ne voze trajekti i katamarani

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije