Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGNOZA

I sutra snijeg, najniža jutarnja temperatura -11 stupnjeva

snijeg
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/32
03.01.2016.
u 19:15

U kopnenim predjelima snijeg, a u Lici i unutrašnjosti Dalmacije je moguća i kratkotrajna kiša koja se smrzava na tlu

Nova godina donosi i vrlo niske temperature. Tako bi se, prema prognozi DHMZ-a, u ponedjeljak ujutro najniža temperatura trebala kretati od -11 do -6 stupnjeva. Najniža jutarnja temperatura na Jadranu kretat će se od -2 do 5. Najviša dnevna uglavnom bi trebala biti od -5 do 0, a na Jadranu 6 do 12 °C.

DHMZ također prognozira da će sutra biti pretežno oblačno uz povremene oborine osobito sredinom dana i poslijepodne. U kopnenim predjelima snijeg, a u Lici i unutrašnjosti Dalmacije je moguća i kratkotrajna kiša koja se smrzava na tlu. Na većem dijelu Jadrana padat će kiša, a na sjevernom dijelu može pasti malo snijega. Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu će ujutro zapuhati umjereno do jako jugo, popodne na sjevernom dijelu u okretanju na sjeverozapadnjak.

Mogućnost grmljavine

U Hrvatskoj će u nedjelju biti pretežno oblačno s oborinama, a u unutrašnjosti snijeg uz novi pokrivač većinom od pet do 20 centimetara, a obilniji će biti u gorskim predjelima, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ).

Na Jadranu kiša, izraženija ponegdje u Dalmaciji uz mogućnost grmljavine, a na sjevernom dijelu mjestimice susnježica i snijeg.

Poslijepodne i osobito navečer postupan prestanak oborina te sa zapada i djelomično razvedravanje.

Puhat će većinom umjeren, u gorju i jak sjeveroistočnjak, na sjevernom i srednjem Jadranu jaka i olujna bura, na južnom Jadranu još prijepodne jako jugo.

Temperatura zraka većinom od -7 do -2, na sjevernom Jadranu od 0 do 5, a na srednjem i južnom od 6 do 12 stupnjeva Celzijusovih. 

U Zagrebu i okolici bit će pretežno oblačno sa snijegom, osobito u prvom dijelu dana, uz stvaranje novog snježnog pokrivača visine pet do 15 cm, a zatim slijedi postupan prestanak oborina. Vjetar većinom umjeren sjeveroistočni. Temperatura zraka većinom od -6 do -2 °C.

Najviše snijega napadalo je na Zavižanu, 28 centimetara.  U Gospiću je palo 26 cm, u Hrvatskoj Kostajnici i Crnom Lugu 21 cm, Delnicama 19,  Sisku 18,  Karlovcu i Kutini 16, Novoj Gradišci 14, Zagrebu 15 i na Sljemenu 13 centimetara snijega.

Zatvorene ceste

HAK javlja da su zbog olujne bure samo osobna vozila otvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica te  Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog olujne bure na Krčkom mostu zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Karlobag i na autocesti A7 Draga-Šmrika dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocestama A1 između čvorova Bosiljevo 2 i čvora Maslenica,
A2 Zagreb-Macelj. A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 1 i Kikovica, A7 od čvora Diračje do GP Rupa te između čvorova Draga i Šmrika te na cestama u Lici i zaleđu Dalmacije.

ZET javlja da su tijekom cijele noći tramvaji i autobusi vozili bez poteškoća, iako je promet tekao nešto sporije i uz dodatni oprez. Istovremeno, dežurne ekipe održavale su prohodnost svih koridora te pripremale infrastrukturu za nesmetan jutarnji izlazak vozila i početak dnevnog prometa.

I u nastavku jutra intenzivno se čiste prometnice kojima prolaze trase javnog prijevoza, čime se u najvećoj mogućoj mjeri osigurava prometna povezanost svih gradskih predjela.

Tako će biti i u nadolazećim satima, a eventualna povremena zaustavljanja moguća su tijekom čišćenja kolnika, osobito u brdskim predjelima i na teže dostupnim dionicama. Zbog toga u ZET-u savjetuju ranije kretanje na odredište.

Nedjeljno jutro iznenadilo je Puljane prvim snijegom ove zime koji je u Puli te u ostalim naseljima južne Istre počeo padati nešto prije 11 sati, no zbog kiše koja je padala u subotu i tijekom jutra, mokrog tla i temperatura iznad ništice, snijeg se zasad ne zadržava na tlu.

Prema prognozi meteo portala Istrameta, mogućnost stvaranja snježnog pokrivača bit će mala - u prvom dijelu dana u Istri će biti oblačno vrijeme uz kišu koja lokalno može biti i obilnija, a uz jače oborine tijekom jutra, snježna granica spustit će se na oko 500 metara nadmorske visine. 

 Prvi ovogodišnji snijeg Ćićariji je u nedjelju ujutro donio za sada mali bijeli pokrivač a snježne pahulje, koje gusto padaju u primorju za sada su zaobišle unutrašnju Istru, jer primjerice u Pazinu i Buzetu pada povremeno samo ledena kiša. 

>>Šaljite nam vaše fotografije na javi@vecernji.net

>> Snijeg pada u većem dijelu unutrašnjosti, do jutra će napadati i do pola metra

Ključne riječi

Komentara 10

DO
dommar36
19:48 03.01.2016.

jupiiiiiiii:-)

PA
pukovnik.aureliano
14:40 03.01.2016.

više mi je taj snijeg dopiz... zadnjih godina ga ima i previše, barem u ZG

IT
i-tomic
09:40 03.01.2016.

Napokon je naša domovina pobjelila, čovjek poludi od crvenila kao francuski bikovi!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije