Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆ OVAJ TJEDAN

Snažna oluja Ciaran donosi nevrijeme u Europu: Očekuju se obilne kiše i poplave, jaki vjetrovi...

Storm Babet in Sweden
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS
1/3
30.10.2023.
u 08:44

Vrijeme širom sjevernog Atlantika posljednjih je tjedana pod utjecajem neuobičajeno toplog vremena koje je potaknuto globalnim vremenskim obrascima El Nina

Sljedeća dva tjedna razvit će se najmanje dvije snažne atlantske ciklone koje će utjecati na zapadnu Europu. Snažna oluja Ciaran donijet će jake vjetrove, goleme količine kiše i sve veće poplave. Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Francuska, Belgija, Nizozemska i Luksemburg bit će u žarištu ovog tjedna i sljedećeg vikenda, navodi Severe Weather Europe

Neuobičajeni vremenski obrazac uspostavljen nad sjevernim Atlantikom i Europom tijekom posljednjih nekoliko tjedana nastavit će se pogoršavati početkom studenog. Prva atlantska oluja Ciaran dolazi u četvrtak ovoga tjedna, s brzom ciklogenezom koja će se dogoditi prije nego što veliki udar sa silovitim vjetrovima uraganske snage i obilnim kišnim olujama udari u Irsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, La Manche, sjevernu Francusku i Benelux u četvrtak.

Vrijeme širom sjevernog Atlantika posljednjih je tjedana pod utjecajem neuobičajeno toplog vremena koje je potaknuto globalnim vremenskim obrascima El Nina. To je rezultiralo visokom vlagom i dugotrajnim padalinama s poplavama u zapadnim, jugozapadnim i središnjim dijelovima Europe. 

VEZANI ČLANCI:

Severe Weather Europe napominje i kako su globalne površinske temperature mora bile znatno iznad normale za kraj listopada. Isto vrijedi i za sjeverni Atlantik gdje je prosječna temperatura površine trenutačno +23,7 °C, odnosno oko 1°C iznad središnje linije svih godina i 0,3 °C iznad prethodnog rekorda za ovo razdoblje postavljenog prošle godine. Prema tome, sjeverni Atlantski ocean ostaje stvarno topao u usporedbi s prethodnim godinama i dugoročnim prosjekom. Kada je Atlantik mnogo topliji od normalnog, to pomaže olujama da prikupe više energije.

Točan položaj površinskog ciklona i jezgre oluje Ciaran još nije dobro definiran, budući da se sustav danas još uvijek razvija u blizini Sjeverne Amerike. Međutim, predviđa se da će površinski tlak značajno pasti nakon što se u srijedu dogodi brza ciklogeneza. Različiti modeli sugeriraju, ističe Severe Weather Europe, da će središnji tlak pasti između 25 i 30 mbara u razdoblju od 24 sata. 

Smatra se kako će sustav koji će u četvrtak pogoditi dio Europe biti okarakteriziran kao ciklon bomba. To je, naime, klasifikacija izvantropske oluje s promjenom tlaka većom od 24 mbara u razdoblju od 24 sata. Proces koji dovodi do toga poznat je kao bombogeneza, jer dolazi do eksplozivnog razvoja površinskog ciklona.

VEZANI ČLANCI:

Među ranije spomenutim zemljama, Irska će vjerojatno biti najmanje pogođena. Središnji tlak oluje Ciaran doseći će oko 950 mbara, sa središtem između jugozapadne Engleske i sjeverozapadne Francuske. Unatoč tome, utjecaj će biti značajan na obje zemlje, posebno na obalna područja. Ovisno o tome gdje će niska struja točno putovati, udar će biti najintenzivniji. 

Najjači udari vjetra vjerojatno će premašiti 160 km/h, moguće čak i 190 km/h na najizloženijim povišenim mjestima u blizini obalnih područja. Očekuje se značajan utjecaj na promet, a moguće da je da dođe do oštećenja zgrada te do čupanja stabala. Velika oluja Ciaran također će razviti značajnu visinu valova, vjerojatno dosežući 12-14 metara prije nego što udare u obale. Također, predviđa se da će Ciaran donijeti prilično veliku količinu oborina za sve pogođene zemlje, zbog čega su moguće poplave. Dok će se uvjeti postupno poboljšavati kasno u četvrtak, očekuje se kako bi tijekom vikenda mogla uslijediti još jedna velika atlantska oluja. 

VIDEO Vodostaj Save u Zagrebu u jednom danu narastao tri metra, rijeka se izlila od nasipa do nasipa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije