Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukinuto upozorenje za tsunami

Snažan potres u Japanu: Stanovnici se evakuiraju, dio domova bez struje

Potres u Japanu
EMSC
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.03.2021.
u 10:34

Prema komentarima stanovnika Japana, potres se osjetio i oko 400 kilometara od epicentra

Snažan potres magnitude 7,2 u subotu je pogodio sjeveroistok Japana. Vlasti su izdale upozorenje za tsunami, no ono je kasnije ukinuto.

Prema komentarima stanovnika Japana, potres s epicentrom na dubini od 60 kilometara osjetio se i oko 400 kilometara od epicentra. 

"Dugo se treslo, više od dvije minute", "Osjetio sam kako se pod u stanu pomiče", neki su od komentara. 

Kako piše The Japan Times, jedna je osoba ozlijeđena u Miyagi. Zbog upozorenja o tsunamiju, grad Watari izdao je nalog za evakuaciju koji je obuhvatio gotovo 7 tisuća stanovnika. Oko dvjesto domova u Kurihari u Miyagiju ostalo je bez struje, a valovi tsunamija do jednog metra došli su do obale. 

Državna televizija NHK navela je da je zaustavljen brzi vlak u regiji Tohoku.

"Bilo je jako loše, dugačko ljuljanje s jedne na drugu stranu. Bilo je čak i duže nego za vrijeme potresa prošle godine, no barem je zgrada ovdje u redu", rekla je NHK-u Shizue Onodera iz trgovine u kojoj radi, u gradu Ishinomaki. "Puno boca je palo na pod", rekla je. "Struja radi."

Vlada je uspostavila centar za upravljanje krizama u Uredu premijera i surađuje s povezanim ministarstvima, agencijama i lokalnim samoupravama kako bi prikupila informacije o šteti uzrokovanoj potresom. U Ofunatu su tako otvoreni centri za evakuaciju na 69 lokacija. 

Električna mreža Tokija je rekla da nije pronašla nepravilnosti u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi - koja je oštećena snažnim potresom u ožujku 2011. godine koji je uzrokovao taljenje jezgre nuklearnog reaktora i masovnu evakuaciju. Glasnogovornik je rekao da nije bilo nepravilnosti u obližnjem postrojenju Daini. Nije bilo nepravilnosti u nuklearnoj elektrani Onagawa, rekao je nuklearni regulator u emailu.

Potres se dogodio devet dana nakon obilježavanja 10. obljetnice potresa magnitude 9,0, tsunamija i nuklearne katastrofe koja je devastirala regiju i usmrtila preko 15,000 ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije