Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo:

Sms-ovi, internet i društvene mreže su "dar od Boga" ako se koriste razborito

Papa Franjo
Foto: Hina
22.01.2016.
u 15:08

"Vjerodostojnost komunikacije ne određuje tehnologija, nego ljudsko srce i naša sposobnost da se razborito koristimo sredstvima koja su nam na raspolaganju", poručio je.

Papa Franjo, koji je priznao da je "potpuni neznalica" što se tiče tehnologije, rekao je u petak da su internet, društvene mreže i sms poruke "dar od Boga" ako se koriste razborito.

"Elektroničke poruke, sms-ovi, društvene mreže i 'chat'-ovi mogu biti istinski ljudski oblici komunikacije", kazao je Papa u poruci za Međunarodni dan sredstava društvenog priopćavanja koji na današnji dan obilježava Katolička crkva.

"Vjerodostojnost komunikacije ne određuje tehnologija, nego ljudsko srce i naša sposobnost da se razborito koristimo sredstvima koja su nam na raspolaganju", poručio je.

Sedamdesetdevetogodišnji papa Franjo je u razgovoru s jednom djevojkom rekao kako mu je neugodno što mora priznati da se ne zna koristiti računalom i da je "potpuni neznalica" što se tiče tehnologije. Dodao je i da se pametni telefoni ne bi trebali koristiti u vrijeme obiteljskog ručka te da djeca ne bi trebala imati računala u svojoj sobi.

Ne zna se je li riječ o božanskoj providnosti ili ljudskom slučaju, ali Franjo je svoju poruku uputio sa susreta s čelnikom kompanije koja je sinonim za te proizvode računalne tehnologije, s izvršnim direktorom Applea Timom Cookom.

Čini se da je Papa u svojoj poruci bio nešto pomirljiviji prema modernoj tehnologiji nego prije, istaknuvši da se "Internet može iskoristiti za gradnju društva koje je zdravo i otvoreno za davanje".

"Društvene mreže mogu potaknuti druženje i promicati opće dobro, ali isto tako mogu biti razlog daljnje polarizacije i podjela među pojedincima i skupinama", rekao je.

Suvremene komunikacijske tehnologije su "dar od Boga koje nose sa sobom golemu odgovornost", poručio je Sveti Otac.

>> Papa Franjo u rimskoj sinagogi: Promičimo logiku mira i prijateljstva

Ključne riječi

Komentara 8

NE
nemanatrag
16:36 22.01.2016.

Franc nije dar od boga...svaki taj mobitel je plaćen Nokiji, Samsungu, Sonyju ili nekom desetom, a oni nisu bogovi. Ili ipak jesu.

RT
ribaric.tomislav
19:42 22.01.2016.

ma tuce ustranu

ZH
zlatko.harapin53
20:44 22.01.2016.

Ukoliko gospodin Bergoglio smatra da su internet, društvene mreže i sms poruke "dar od Boga", onda je potpuno u pravu kada za sebe tvrdi da je potpuni neznalica. Budući je to priznao pred Bogom, pola mu je oprašteno. Nije potpuni, već polu potpuni neznalica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije