Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Smrt bivšeg libijskog premijera: Ubojstvo ili samoubojstvo?

Mediji pišu da se Ghanem zamjerio i starim i novim vladajućim krugovima u Libiji. Starim jer je okrenuo leđa Gadafiju, a novim jer je to, prema njihovu mišljenju, učinio prekasno.
02. svibnja 2012. u 15:44 4 komentara 6 prikaza
\'Libya\'s National Oil Corp head Shokri Ghanem attends a news conference in Rome June 1, 2011. Ghanem said on Wednesday he had defected from Muammar Gaddafi\'s regime but had not yet decided whether
Foto: \'STRINGER/ITALY\'

BEČ - Austrijski mediji i nadalje se iscrpno bave zagonetnom smrću bivšeg libijskog premijera i ministra nafte Shukrija Ghanema (69) čije je tijelo pronađeno u nedjelju ujutro u Dunavu u Beču.

– Je li to uistinu bilo ubojstvo? Samoubojstvo? Ili je na kraju ipak riječ "samo“ o nesreći? – pita dnevni list Die Presse u uvodnom dijelu svog članka "Zagonetna smrt bivšeg libijskog premijera u Beču“ ističući da još uvijek nije razjašnjeno što se skriva iza smrti Ghanema koji je nakon ostavke u Gadafijevoj vladi 2011. godine pobjegao obitelji u Beč.

Isti izvor navodi, pozivajući se na libijske pravosudne izvore, da je službeni Tripoli izdao nalog za uhićenje Ghanema. Tamošnji mediji navodno su kao razlog naveli sumnje u korupciju.

Glasnogovornik bečke policije Roman Hahslinger kazao je da je istraga u privatnom krugu utopljenika posebice teška jer su njegova supruga i jedna od tri kćeri nedugo nakon što su obaviještene o Ghanemovoj smrti otputovale u Libiju.

Treća zajednička kći koja je ostala u Beču rekla je policiji da je u subotu navečer s ocem gledala TV i kako se žalio da se ne osjeća dobro. Očevo odsustvo navodno je primijetila tek u nedjelju u jutro.

List piše da se je Ghanem zamjerio i starim i novim vladajućim krugovima u Libiji. Starim jer je okrenuo leđa Gadafiju, a novim jer je to, prema njihovu mišljenju, učinio prekasno.

Osim toga, nastavlja Die Presse, navodno je bivši ministar nafte, koji je godinama radio u bečkom sjedištu OPEC-a, točno znao tko je od domaćih dio libijskog naftnog prihoda stavljao u vlastite džepove, a tko je sa Zapada, nakon što su počela ulaganja u Libiju, dobivao pozamašne provizije.

Opasno je to saznanje, tvrdi list i dodaje da bi moglo postojati nekoliko strana s mogućim motivom za ubojstvo. Napominje da, ako ubojstvo bude isključeno, kao varijante ostaju još samoubojstvo i utapanje nesretnim slučajem. Konstatira da nije pronađeno oproštajno pismo koje bi govorilo u prilog da je Ghanem počinio samoubojstvo, no istovremeno donosi priče kako je navodno u posljednje vrijeme bolovao od depresije.

Dnevni list Österreich piše da je moguće i da je oružjem bio prisiljen skočiti u Dunav.

– To bi bilo savršeno ubojstvo – piše bečki tabloid koji napominje da je u Libiji bilo poznato da Ghanem ima teškoće s desnom rukom i da zbog toga možda i nije mogao plivati.

Prema prvom je obdukcijskom nalazu uzrok smrti bivšeg libijskog premijera i ministra nafte utapanje.

Austrijska policija tvrdi da na njegovu tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja.

Točan uzrok smrti bit će poznat sljedeći tjedan nakon što bude obznanjen i toksikološki nalaz.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • -obrisani-:

    Da ne ispadne samoubojstvo iz zasjede

  • master:

    Puno je znao ,morali su se rijesiti takve osobe . Nista neobicno.

  • anaMsicjar:

    Mislim da njega nisu samoubili Libijci nego zapadne tajne sluzbe. Znao je previse.