Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosadni i naporni

Smrdljivi martini ponovno su se pojavili: Donosimo nekoliko načina kako ih se riješiti, a jedan trik veliki je hit!

smrdljivi martin
Foto: Thinkstock
1/5
08.10.2023.
u 11:32

Iako mislite da vam možda nema spasa vrijeme je da smrdljivim martinima stanete na kraj i to uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova.

Ponovno je najezda smrdljivih martina. Nalazimo ih na odjeći koja se suši na balkonu, na prozorima, u kuhinji... Mogu se zavući svugdje, ali ima načina kako ih se riješiti ili barem smanjiti njihov dolazak u dom.

Prvo i osnovno jest da zaštitite svoje prozore i balkonska vrata. Ako nemate novca za skupe komarnike koji se ugrađuju na stolariju, uvijek možete kupiti one jeftine mrežice koje ne koštaju više od desetak kuna i polijepiti ih na okvire prozora koje često otvarate. Pobrinite se i da nemate nikakvu rupu na prozoru ili vratima jer su smrdljivi martini kao i komarci, kroz najmanju rupicu će se uvući u vaš dom.

Kako bi spriječili njihov ulazak u vašu kuću, poslužite se trikom koji je mnoge iznenadio - žutim papirom. Naime, ove kukce privlači žuta boja pa u dvorištu vaše kuće ili na balkonu stana polijepite žuti papir na koji će ovi dosadni kukci dolaziti.

Umjesto raznoraznim otrovnim sprejevima, riješite ih se potom jednostavnom mješavinom vode i sapuna. U određenu količinu vode ulijte jedan do dva posto tekućeg sapuna i tom mješavinom poprskajte ove smrdljive kukce.

11.10.2020., Zagreb - I godine je u Zagrebu zabiljezena pojava invazivne vrste Smrdljivog Martina Halyomorpha halys. Vrsta Halyomorpha halys stigla je iz istocne Azije, gdje prebiva uglavnom u priobalnim podrucjima zemalja poput Juzne Koreje, Kine i Tajvana, a dodatni razlog velike brojnosti je klima je cijele godine bila takva da je pogodovala njihovom razvoju – topla i vlazna. Veci su od domacih vrsta i imaju karakteristicnu koloraciju. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Smrdljive martine odbija i miris češnjaka i mente pa ih postavite ispred svojih prozora ili vrata.

Ako su i ušli u vaš dom, ne zaboravite da ih ne smijete stiskati da bi ih ubili jer tada ispuštaju onaj odvratni smrad. Radije ih usisajte usisavačem, nježno ih pokupite toalet papirom i bacite u WC školjku ili na njih prislonite ljepljivu traku i tako ih ulovite.

 

Komentara 11

RE
remarga
21:03 15.10.2022.

Jedan veliki srmdljivi martin stigao je danas u Vukovar. Kako da ga se riješimo? Imate neki trik i za tog velikog smrdljivog martina?

PR
Propitivač
23:42 15.10.2022.

Otkud vam to sa žutim papirom? Provjereno, 100 posto ne djeluje. Stavio sam prošli ljeto žuti ljepljivo papir na trešnju i apsolutno niti jedan smrdljivi martin nije došao na njega

AN
Antikolumnist
11:33 09.10.2023.

Smrdljivi martini ...obavezno sa maslinom i čačkalicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije