Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Smoković: Kava i nakit nisu dokaz za korupciju

Šestero optuženih koji su priznali optužbe traže blaže kazne, troje koje nije priznalo tvrde da nema dokaza protiv njih
16. lipnja 2011. u 19:25 2 komentara 158 prikaza
\'09.05.2011. Rijeka  -  Pocelo sudjenje u slucaju Ipsilon, odnosno prvoptuzenom Drazenu Golemovicu i jos osmero osoba protiv kojih je USKOK u listopadu 2009. podignuo optuznicu zbog vise kaznjivih dj
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Završnim govorima optužbe i obrane jučer je na riječkom Županijskom sudu završeno suđenje za devetero optuženih u aferi Ipsilon, a presuda će biti objavljena u utorak.

Za prvooptuženog Dražena Golemovića njegova je obrana zatražila ukidanje pritvora, s čime se složila i tužiteljica USKOK-a Sajonara Čulina, uz izricanje mjere opreza, no o tome će se vijeće suca Saše Cvijetića očitovati prilikom objave presude.

– Ovo je najteža optužnica za korupciju u Istri, devet osoba je optuženo, a svi, osim Golemovića, službene su osobe koje su počinile kaznena djela u tom svojstvu protiv službene dužnosti, što upućuje na kapilarnu korupciju – kazala je tužiteljica Čulina obrazlažući dalje kako su priznanja šestero optuženih potkrijepljena iskazima svjedoka, dokumentacijom i tajnim snimkama te smatra da je optužnica u potpunosti dokazana i u odnosu na njih i troje koji se ne smatraju krivima. Zatražila je da se oglase krivima te da im se prilikom odmjeravanja kazne otegotnim cijeni dugotrajnost i upornost te kapilarna korupcija, a olakotnim priznanja, obiteljske prilike i kajanje.

Obrane Golemovića i petero optuženih policajaca i poreznika u svojim su završnim govorima isticali olakotne okolnosti: priznanja, kajanje, neosuđivanost, roditeljstvo i posebno činjenicu da u cijelom slučaju nema imovinske koristi, a posljedice, zbog gubitka radnih mjesta, trpe sami optuženi. Zatražili su blage kazne ili uvjetne osude. Obrane policajca Ž. Mullera i carinika S. Legovića, koji nisu priznali krivnju, tvrde da dokaza protiv njih nema pa su zatražili oslobađajuće presude, a isto je zatražila i bivša državna odvjetnica Davorka Smoković ističući da “druženje, kave i ogrlica nisu dokaz njezina nezakonitog postupanja”.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    Ak sam dobro skužil, zlatna ogrlica recimo s čipkastim privjeskom na kojem je omanji crni dijamant od nekih 50-ak karata, a oko njega desetak crvenih rubina....to je normalno poklonit nekome kog si vidio dva puta u životu al ste zato ... prikaži još! \"uspješno\" poslovali ???

  • -obrisani-:

    Kava možda i nije dokaz za korupciju,ali ako nije nakit,zlatni,dijamantni,brilijantni onda ni novac poput Ojra,Funta il $ nije također dokaz