Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOROR SOCIJALNE SKRBI Centar Zagreb o slučaju svoje štićenice Antonije Mazarekić

Smjestili smo je u dom radi očuvanja zdravlja

12.06.2008.
u 16:13

Na upit o "slučaju Antonije Mazarekić", koja je pod prisilom i bez znanja obitelji smještana u Dom za psihički bolesne osobe Jalžabet, a koji smo Centru socijalne skrbi Zagreb uputili još 23. svibnja, dana 11. lipnja stigao je odgovor datiran sa 28. svibnja, koji potpisije ravnateljica Marija Pavić.

"Antonija Mazarekić je u potpunosti lišena poslovne sposobnosti rješenjem Općinskog suda u Zagrebu od 2003. godine. Centar za socijalnu skrb Zagreb neposredno obavlja dužnost skrbnika, te joj je skrbnica imenovana u osobi koja je zaposlenica ovog Centra.

Radi očuvanja zdravlja štićenice, a po prijedlogu psihijatrijske bolnice, 2007. smještena je u Dom za psihički bolesne odrasle osobe Jalžabet Bistričak. Odredbama Zakona o socijalnoj skrbi psihički bolesnim osobama, kojima nije potreban smještaj u blnici, osigurava se skrb izvan vlastite obitelji, ako joj se skrb ne može pružati u vlastitoj obitelji. S potrebom smještaja upoznata je i obitelj, koja nije bila u mogućnosti skrbiti o štićenici na adekvatan način.

Napominjemo da je navedena ustanova otvorenog tipa, te da štićenica nije prisilo smještena. Nakon što je štićenica provela vikend u obitelji, nije se vratila u ustanovu.

Ovaj Centar kao ni ustanova nemaju saznanja gdje se ista trenutno nalazi, niti posjeduju liječničku dokumentaciju koju spominjete, a koja bi potkrepljivala tvrdnju da istoj nije potreban smještaj.

Kada se radi o osobama koje su u potpunosti lišene poslovne sposobnosti ustanova koja pruža skrb izvan vlastite obitelji, dužna je obavijestiti policiju o činjenici da je štićenik napustio ustanovu te da trenutno nije poznato gdje boravi, a radi zaštite dobrobiti samog štićenika.

Odredbama Obiteljskog zakona roditelj koji je potpuno lišen poslovne sposobnosti ne može skrbiti o djetetu."

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije