Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJENA U VLADI Imenovanjem Ane Lovrin Vlada jednostranačka

Smjena za 60 minuta

hrv-01-txt.jpg
import
10.02.2006.
u 11:03

HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin od jučer je nova ministrica pravosuđa, a šefica DC-a i dojučerašnja HDZ-ova partnerica Vesna Škare-Ožbolt sljedećeg se tjedna vraća u saborske klupe. Za promjenu na čelu pravosudnog resora premijer Sanader dobio je u Saboru potporu svih partnera, a sve je trajalo oko sat vremena. No, ključan mu je bio dogovor s HSP-om postignut prije nekoliko dana.

Što je HSP dobio zauzvrat nitko nije želio otkriti, ali je neslužbeno procurilo da je Sanader obećao Anti Đapiću da neće inzistirati na izborima u Osijeku i Osječkoj županiji. Pravaši pak kažu da V. Škare-Ožbolt i nisu imali zbog čega braniti jer je, među ostalim, nazvala HSP nemoralnim kad je govorila o trgovini mandatima.

24 protiv
Za četvrtu ministarsku promjenu premijer je dobio 82 glasa, 24 oporbenjaka su bila protiv, dok ih se 15 suzdržalo. Dosad su iz Vlade otišli Andrija Hebrang, Miomir Žužul i Marijan Mlinarić. Imenovanjem A. Lovrin na čelo Ministarstva pravosuđa Vlada postaje jednostranačka, što je u oporbi doživljeno kao olakšanje za premijera koji će biti siguran da mu svi u timu dišu kao jedan.

Iako se u medijima moglo pročitati da je premijer nezadovoljan Vesnom Škare-Ožbolt jer preko nje cure povjerljive informacije iz Vlade, jučer je pred zastupnike došao s objašnjenjem da je problem u DC-ovoj krizi identiteta zbog čega trpi cijela vlada. Ne može se ministrica pet dana ponašati kao ministrica, a šesti dan kao oporba vlastitoj vladi, objasnio je Sanader. No, dodao je da je reforma pravosuđa bila kvalitetna i da je ministrica tome pridonijela.

HSP je svoju kooperativnost podložio prigovorom na račun Ministarstva pravosuđa koje nije učinkovito servisiralo generale optužene u Haagu. Jedan je od njih, kaže Pero Kovačević, tražio od Ministarstva međunarodne ugovore koje je Tuđman potpisao tijekom rata. U šest je mjeseci od njih 227 dobio samo četiri, kaže Kovačević.

Pitanje o špijunima
Škare-Ožbolt kaže da je to toliko smiješno da nije vrijedno komentara te da je dogovor s HSP-om znak da Vlada kliže udesno. Damir Kajin (IDS) kaže da je pitanje jesu li tajne službe obrađivale ministricu i tko je za to dao nalog.

Ivica Račan uime SDP-a ne osporava pravo premijeru da odabire suradnike, te dodaje da će se valjda s vremenom doznati pravi motivi smjene. Nakon svega postavlja se i pitanje budućnosti DC-ovih državnih tajnika Nikole Ružinskog i Radovana Fuchsa. Škare-Ožbolt Sanaderu poručuje: Neka ih on istjera.


EK: Reforma dobro krenula

Smjenjivanje V. Škare-Ožbolt odjeknulo je i u ino-krugovima. Šef delegacije Europske komisije u Zagrebu Vincent Degert vrlo se povoljno izrazio o njezinu radu. EK je pozitivno ocijenio donošenje reformske strategije, modernizaciju gruntovnica, početak racionalizacije sudova...
(D. K.)


DC neće izazivati krize vlasti

Vesna Škare-Ožbolt u Saboru će biti oporbena zastupnica bez kluba jer će ujedinjeni liberali s kojima je DC nastupao od idućeg tjedna imati samostalan klub. U parlamentu neće podržavati generalnu politiku Vlade, ali je spremna, kaže, podržati kvalitetne prijedloge u općem interesu. Koalicije s HDZ-om na lokalnim razinama DC ne kani raskidati niti će izazivati krize vlasti.


Zabranio joj presicu u Ministarstvu

Iako je Vesna Škare-Ožbolt jučer za 13 sati zakazala press konferenciju u zgradi Ministarstva pravosuđa, premijer joj je to zabranio kazavši joj da, budući da više nije ministrica, ne može s novinarima razgovarati u zgradi Ministarstva. Konferencija bivše ministrice održana je u zgradi Sabora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije