Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARADILI OTKAZE

Smijenjeno vodstvo Baletne škole Bečke državne opere zbog zlostavljanja učenika

Orašar u izvedbi baletnog ansambla HNK
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
20.12.2019.
u 20:05

Škola ima oko 130 učenika u dobi od 10 do 18 godina, a 80 posto ih je iz inozemstva

Umjetnički direktor i glavna direktorica Baletne škole Bečke državne opere u petak, 20. prosinca smijenjeni su s dužnosti, tri dana nakon što je istražno povjerenstvo utvrdilo da se učenicima te škole savjetovalo da puše kako bi ostali mršavi i da ih se fizički i verbalno zlostavljalo.

Tjelesno i verbalno zlostavljanje učenika najbolje austrijske baletne akademije povezano je s gotovo potpunim izostankom kvalitetne kontrole i primjerenog upravljanja, utvrdilo je istražno povjerenstvo.

Francuski koreograf Manuel Legris smijenjen je s dužnosti umjetničkog direktora škole, ali će ostati na dužnosti direktora Bečkog državnog baleta.

Povjerenstvo je utvrdilo da je Legris kročio u baletnu školu samo nekoliko puta na godinu. Uz to, Rumunjka Simona Noja-Nebyla više neće biti glavna direktorica Baletne škole.

Škola ima oko 130 učenika u dobi od 10 do 18 godina, a 80 posto ih je iz inozemstva.

Predsjednica istražnog povjerenstva Susanne Reindl-Krauskopf kazala je u utorak da bi roditelji trebali dobro promisliti prije nego upišu svoju djecu u tu elitnu baletnu akademiju, s obzirom na to da ona učenicima ne osigurava dovoljnu liječničku i psihološku potporu.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar niwrad
niwrad
21:03 20.12.2019.

Baletani. To su oni što bi posvajali djecu?

NB
nikola.boromisa11
06:04 21.12.2019.

Da su u Hrvatskoj već bi bili odlikovani a popi bi im držali svete mise!

ME
Mesko
05:28 21.12.2019.

80% iz inozemstva. U Beču su uvijek dovodili mladiće da ih zabavljaju, kastrate da im bolje pjevaju. Kad bolje pogledamo te umjetnosti ( balet, talijanske opere) služile visokom plemstvu i dvoru samo za vrelo novog razvrata. Ta molim vas, kakovee su to uniforme na baletanima i balerinama; hodanje po prstima . Nije li Linđo, Oro, Bečaarac bolji ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije