Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liberalniji odnos

Smeta im celibat: Španjolci vjerni papi, ali traže reforme

moby, muzika
08.03.2013.
u 08:35

Mnogi Španjolci nisu zadovoljni razvitkom u Katoličkoj crkvi. Smatraju da je jaz između razvitka društva i stajališta službene Crkve sve veći.

Velika većina Španjolaca (oko 97 posto) su katolici. Ali, mnogi od njih nisu zadovoljni razvitkom u Katoličkoj crkvi. Smatraju da je jaz između razvitka društva i stajališta službene Crkve sve veći.

U Španjolskoj zato sve više jača pokret takozvane crkvene baze. Angažiraju se na socijalnom polju, pružaju pomoć onima kojima je ona najpotrebnija. Njih je od izbijanja financijske i gospodarske krize, koja je osobito teško pogodila Španjolsku, svakim danom sve više. Ali, ta crkvena baza zahtijeva i promjene u Vatikanu. Zahtijeva liberalniji odnos službene Crkve na brojnim područjima, od ponašanja prema bivšim svećenicima kojima je celibat bio pretežak pa su se oženili i napustili svećeništvo, do odnosa prema homoseksualcima.

>>Katolike i pravoslavce razdvajaju sitnice, ali ujedinjenje je daleko

Ključne riječi

Komentara 5

ER
erik
10:16 08.03.2013.

08.03.2013. u 09:49h Otto11 je napisao/la: Ukinuče celibata bi vjerovatno bilo dobro. Populariziralo bi se svečeničko zvanje. A i mnogo manje pedera bi tada bilo unutar crkvenih zidova! ____________________ Nemoj reći dvaput. Anglikanski svećenici se žene, pa opet imaju krizuizu s duhovnim pozivima. A kad ti se povampire (ili počnu drogirati) djeca kod kuće, da vidimo kako ćeš ispovijedati ljude i služiti mise! S druge strane ćemo dobiti problem razvoda svećeničkih brakova. Možda bi se moglo razmisliti o rješenju kakvo imaju pravoslavci i naši grkokatolici (koji za svećenike zaređuju već oženjene ljude, alli nakon ređenja se više ne može nitko ženiti), ali nekako mi se čini da bi ukidanje celibata samo dovelo do desakralizacije crkve, njeno svođenje na udrugu građana u kojoj malo jesi, pa malo nisi.

ER
erik
10:38 08.03.2013.

Ukratko, ne mislim da bi ukidanje celibata bitno popravilo stanje u Crkvi. Čak mi je vjerojatnije da bi zahtjevi obiteljskog života naveli veći broj svećenika da napusti zvanje i počne se baviti nekim civilnim poslom.

TI
tigidar9
13:02 08.03.2013.

Velika je razlika između Starog i Novog Zavjeta i to treba imati na umu. Ako je Isus 'odredio' da bude celibat, nemojmo molim vas da ljudi to mjenjaju !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije