Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOVACE Kanfanar nije mjesto za Kaštijun

Smeće Istre ne želimo ni mi

10.02.2009.
u 15:30

Kao što je prošlog mjeseca na sastanku predstavnika Istarskog grozda u Rovinju rekao Božo Benčić, predsjednik Građanske inicijative općine Medulin, delegacija Medulinaca je posjetila ministricu Marinu Matulović- Dropulić i iznijela joj svoje argumente protiv plana da se na Kaštijunu podigne županijski centar za zbrinjavanje otpada.

Čija računica?
Potom su, vođeni “Nimby sindromom” (Not in my backyard - Ne u mom dvorištu) uputili joj i prijedlog da se moderni županijski “škovacon” podigne na području Kanfanara, što dalje od Medulina, obrazlažući to ekonomskom i ekološkom računicom jer je Kanfanar nalazi u središtu Istre, podjednako udaljen od gradova, ima dobru prometnu infrastrukturu, bezvodan je i slabo naseljen.

Prijedlog medulinske Građanske inicijative ogorčio je Kanfanarce, pa je danas načelnik Anton Modesto sazvao i tiskovnu konferenciju na kojoj je upozorio da je riječ o zaštićenom području Limskog kanala i Limske drage, za koju Istarska županija priprema prostorni plan područja posebnog obilježja koji je upravo na javnoj raspravi, kao i to da je Kanfanar prva općina u Istri koja je još 2001. donijela svoj prostorni plan, a potom i urbanistički plan koji je već doživio izmjene, a morat će se još mijenjati u skladu s planom zaštite Limske drage. Tim dokumentima propisani su uvjeti i mjere zaštite cijelog područja i u njima nema mjesta nikakvim odlagalištima komunalnog otpada na području Kanfanara.

Kanfanarci šokirani
Mještani Općine Kanfanar zatečeni su javnim istupom Medulinaca u medijima i šokirani njime. Kada im je ponestalo argumenata, odlučili su tražiti novu lokaciju što dalje od Kaštijuna i svoga dvorišta iako se u njegovoj najbližoj okolici proizvodi gotovo polovica otpada iz cijele županije. U Kanfanaru nikad nisu vođeni razgovori o gradnji centra za zbrinjavanje otpada, što pokazuju i zapisnici s javnih rasprava o našim planskim dokumentima. Mislim da nisam daleko od istine ako kažem da medulinska udruga radi na poticaj drugih igrača u sjeni, rekao je danas načelnik Kanfanara Anton Modesto.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije