Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP izglasao

Smanjuju se naknade banaka za plaćanje karticama

Biljana Borzan
Foto: Ured Biljane Borzan
10.03.2015.
u 13:40

- Ovo je jako dobra vijest za potrošače u Hrvatskoj, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da u Hrvatskoj kartica ima dvostruko više nego stanovnika - komentirala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Europski parlament u utorak je izglasao Dopunsko Izvješće o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o međubankovnim naknadama za platne transakcije na temelju kartica. Riječ je o Uredbi kojom će se znatno smanjiti naknada banaka za upotrebu kartica, priopćio je Ured Biljane Borzan.

Dio je to legislative kojim će se izjednačiti naknada unutar nacionalne države s naknadama u svim državama članicama unutar EU. Za debitne kartice ona bi maksimalno iznosila 0,2%, a za kreditne 0,3%. Na taj način nema diskriminacije prema mjestu kupnje.

Kad se usvoji sva legislativa omogućit će jednogodišnji prijelazni period državama članicama kojima direktiva određuje strop u naknadama, ali države mogu staviti i niže naknade. Primjerice, Danska već sad ima naknade na kartičnu transakciju od 0,1%.

Kao zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, zastupnica Biljana Borzan ističe kao najvažnije elemente one koji štite potrošače. 

- U trgovini prosječni potrošač nije ni svjestan da mu je u cijenu proizvoda uračunata naknada za plaćanje kreditnim karticama. Ograničenje naknada da će utjecati na 95% svih kartičnih plaćanja i značiti uštedu kupcima od nešto više od 730 milijuna eura godišnje. Također, očekuju se i niže cijene proizvoda jer su trgovci do sada troškove plaćanja karticama naplaćivali potrošačima- objašnjava Borzan. 

U slučaju nesuglasica, banka je obavezna u roku 15 dana pismeno odgovoriti potrošaču. Potrošaču će i kupovina na internetu biti sigurnija i jeftinija .

S druge strane, procjenjuje se da će uštede za velike trgovinske lance biti do tri milijarde eura godišnje ili do šest milijardi eura ušteda na operativnim troškovima. 

- Ovo je jako dobra vijest za potrošače u Hrvatskoj, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da u Hrvatskoj kartica ima dvostruko više nego stanovnika. Za razliku od Nijemaca koji plaćaju naknadu na kartične transakcije od 1,8 posto, ili Danaca koji plaćaju 0,1 posto, u Hrvatskoj troškovi kartične transakcije dosežu i do 5 posto. Konačni rezultat će biti veća zaštita potrošača, niže cijene robe i usluga, te velike uštede i za potrošače i za trgovce, komentira Borzan, navode u priopćenju. 

>> 'Ovim tempom jednake plaće za jednak rad tek 2084.!'

Komentara 4

DU
Deleted user
19:10 10.03.2015.

a sto je sa naknadama za koristenje kartica gdja.Borzan ? ovo je jupi za trgovce, a gradjanima se udvostrucile naknade za vodjenje racuna, koristenje kartica, internet bankarstva, transakcije unutar banke kostaju od 1 do 2 kn ? to im igranicite i smanjite, ovo su odralili trgovacki lobisti, sad je na zastupnicima naroda, ako takvi postoje

BU
BubyZG
11:43 15.03.2015.

Ja sam siguran da će banke naći načine da ovaj gubitak negdje nadoknade. Ili možda sumnjate u to ? Npr. povećanje naknade za vođenje računa ili naknade za izdavanje potvrde o plaćenom računu prije tri godine kojeg neko komunalno poduzeće tvrdi da niste platili. Ili povećanje kamate na kredite ! ili povećanje naknade za platni promet !! A država se u to uključuje zabranom bilo kakvog gotovinskog prometa iznad 5000 kuna, pa nemate drugog izbora već plaćati preko banaka. Dakle, morate imati račun, morate plaćati naknadu za vođenje račun, kad vas netko tuži morate izvaditi potvrdu da ste račun platitili .... morate platiti. Morate !!!!!

MA
marijajuka
14:24 10.03.2015.

Bravooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije