Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smanjuju se bolovanja, uvode dežurstva, djecu prebacuju obiteljskim liječnicima

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje mijenja uvjete ugovora liječnicima
06. veljače 2017. u 19:00 16 komentara 62172 prikaza
11.11.2008., Zagreb - Ilustracija na temu guzvi u bolnicama i dugog cekanja na pretrage. Klinicka bolnica Dubrava. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Djeca od četiri godine mogu postati pacijenti obiteljskih liječnika, ne nužno više pedijatara u čije će pak ordinacije samo u iznimnim okolnostima moći djeca starija od sedam godina.

Obiteljski liječnici, pedijatri i zubari moraju imati dežurstva za vikend te raditi nedjeljom, praznicima i blagdanom od 8 do 20 sati – mali je to dio niza promjena koje slijede u zdravstvenom sustavu od travnja.

doktor RASTU TROŠKOVI NAKNADA HZZO kreće u kontrole: Stopa bolovanja u stalnom je rastu u posljednje dvije godine 19.02.2016., Zagreb - Doznake - obrazac izvjesca o privremenoj nesposobnosti - sprijecenosti za rad. Financijsko opterećenje HZZO proveo kontrolu osiguranika: Sve češće produljivali bolovanja, pa ih 294 zaključili tvornica EKONOMIJA GAŽA Poslovi budućnosti možda neće imati radno vrijeme, plaćeno bolovanje i mirovine

Naravno, u slučaju da ovakve izmjene ugovaranja zdravstvene zaštite partneri Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i prihvate.

U tijeku je, naime, javna rasprava o tim izmjenama koje će se reflektirati kako na rad liječnika, funkcioniranje bolnica tako i na same pacijente. I upravo uime pacijenata navodimo primjere s početka ovog teksta.

Manjak pedijatara očit je problem, prebacivanje posla obiteljskim liječnicima rješenje je u koje moraju biti uključeni i roditelji. Dežurstva koja ovaj dokument definira otprije su predmet spora i dogovora do kojeg s liječnicima primarne zdravstvene zaštite nikad nije došlo. 

No to je samo jedna točka na koju će se očitovati HZZO-u, a dio promjena opisuje nam i komentira dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine:

– Predlaže se da se obiteljskom liječniku vrednuje kućni posjet palijativnom bolesniku samo ako je pacijent evidentiran u registru Koordinacijskog centra za palijativnu skrb, ako je takav osnovan. Pitamo se što u područjima u kojima koordinacijskih centara nema?

Dalje, umjesto obećanog rasterećenja u vidu zapošljavanja administratora, ukida se mogućnost dodatne sestre u skupnoj praksi.

Bolovanje koje propisuju pedijatri za njegu djeteta nama se računa u stopu bolovanja – nabraja dr. Krolo dio promjena koje slijede obiteljskim liječnicima. Upravo bolovanje koje navodi, a zbog kojeg su obiteljski liječnici učestalo kontrolirani i sankcionirani, ovaj dokument “limitira” na stopu od 2,8.

Posljednji podatak HZZO-a o bolovanju jest stopa od 3,18 u prvom polugodištu prošle godine. Usto obiteljski liječnici nisu oslobođeni administracije unatoč takvim ranijim najavama, a limitira im se i broj uputnica u bolnice.

– Pacijentica je zbog sumnje na rak pluća upućena na obradu u jednu zagrebačku bolnicu, otpuštena i naručena ponovno, ali u međuvremenu mora obaviti CT prsnog koša jer aparat u bolnici ne radi! Nije dobila internu uputnicu, a što mi trebamo tako teškim bolesnicima koji trebaju što prije učiniti obradu – uskraćivati uputnice?! – navodi primjer dr. Krolo.

Izmijenjen je i dio cijena postupaka, a za analizu takve promjene – kao i ostalih koje dokument sadrži – nije ostavljeno dovoljno vremena, upozorava dr. Dražen Jurković, direktor Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu.

– Poslat ćemo HZZO-u zahtjev da se produlji vrijeme dostupno za savjetovanje jer su ove promjene opsežne, najveće od 2013. godine koje se uvode u sustav i mora se ostaviti dovoljno vremena da bi se kvalitetno analizirale. Dokument moramo temeljito proučiti – poručuje dr. Jurković.

>> Kaos oko bolovanja: HZZO da upute, kontrolori ih ruše

Dio promjena koje predlaže HZZO

1. Obvezna dežurstva do 20 sati

Obiteljski liječnici, pedijatri i zubari moraju dežurati vikendom, subotom od 15 do 20 sati, nedjeljom, blagdanima i praznicima od osam do 20 sati.

2. Smanjiti stopu bolovanja

Dokument pušten u javnu raspravu stopu bolovanja limitira na 2,8. Po podacima HZZO-a, u prvom polugodištu prošle godine stopa bolovanja iznosila je 3,18.

3. S četiri godine bez pedijatra

Djeca od četiri godine mogu biti pacijenti obiteljskih liječnika, ne nužno više specijalista pedijatrije.

4. Školarci pedijatru iznimno

Pedijatri mogu primati djecu do sedme godine života, a samo u iznimnim okolnostima i djecu školske dobi.

Zagreb: Na Marulićevom trgu održana modna revija brenda Duchess
objavila fotku
Kakva baka! Bivša Mamićeva supruga (49) pokazala liniju u badiću, javile joj se Nina Badrić i Ivana Vida
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • kažemja:

    To su te promjene koje Kujundžić najavljuje ? Zanimljivo , kad god su neke promjene to je redovito na štetu pacijenta.Samo vjerodostojno .

  • JUM:

    Uskoro ce doci vrijeme kad ce nam ortopedi operirati bubrege I sl.

  • doktorica:

    i onda se čude da liječnici odlaze tamo gdje će se baviti samo medicinom za šta su se školovali!!!