Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Juris protecta:

'Smanjenje minusa je postavljanje tutorstva građanima'

novac, kune, transakcija, banka (1)
Davor Puklavec/24sata
20.02.2013.
u 17:38

Vlast i ovom mjerom želi stvoriti privid da štiti interese širokih masa, a zapravo ih ograničava u osnovnim slobodama izbora, smatra udruga.

''Građane treba educirati da odaberu povoljniji način kreditiranja, a na njima je da snose posljedice za pogrešan izbor'', reagirala je Udruga za unapređenje pravosuđa u RH ''Juris protecta'' na prijedlog Ministarstva pravosuđa da ograniči prekoračenja na tekućim računima. Smatraju i da takav prijedlog nije spojiv sa slobodom tržišnog natjecanja te da je to postavljanje tutorstva građanima.

''Kada bi hrvatsko pravosuđe funkcioniralo, odnosno sudski postupci trajali kraće 10 i više puta, kreditne institucije imale bi znatno manje troškove i gubitke potraživanja, a kamate bi automatski pale'', navode u priopćenju i dodaju da je rijetko tko spreman investirati i poslovati u državi u kojoj sporovi traju na desetke godina, a kvaliteta sudskih odluka je ispod svakog nivoa.

''Vlada bi se trebala usredotočiti prvenstveno na pravosuđe i osigurati (milom ili silom) da ispunjava europske standarde (kadrovska lustracija u pravosuđu je neminovna) i time stvoriti osnovnu pretpostavku za investicije, odnosno pokretanje poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj, što bi vodilo masovnom otvaranju novih radnih mjesta. Vlast i ovom mjerom želi stvoriti privid da štiti interese širokih masa, a zapravo ih ograničava u osnovnim slobodama izbora'', zaključuju. 

>> Dalić: Smanjenje minusa cementira pad gospodarstva

>> Građani ogorčeni: Slavko Linić kao da je pao s Marsa!

Ključne riječi

Komentara 15

AI
aries inquisitor
18:00 20.02.2013.

Uostalom, nije li i diskrinminacija uopće davati minus zaposlenima, a ne i nezaposlenima ? Naime, vjerojatnost mogućnosti otplate banka tu ionako ne može objektivno utvrditi, a još kad se uzme u obzir činenica o razlici u tretmanu samih korisnika bankarskih usluga, ali i činjenicu kako se u RH "zapošljava" u stabilnim tvrtkama i sl., ovo je jedan od rijetkih poteza vlade, koji ima smisla. Ujedno, mene iskreno zanima, koliko od ovih, koji rado rabe sintagmu "slobodno tržište" uopće zna i razumije definiciju tržišta i njegove "slobode" ! Mantra za kretene.

ST
stjega
18:01 20.02.2013.

Linić je zaboravio da su banke prodali, a građane opljačkali. Ono što planira, je podvala, jer će se sjetitin još nekog načina uzimanja novca od građana. Pretpostavljam da se radi o uvođenju poreza na minus na tekućem računu. Neka onn pogleda stanje minusa državnog tekućeg računa a ne mog.

AI
aries inquisitor
17:57 20.02.2013.

A što ćemo sa netržišnim položajem kreditnih institucija i netržišnom regulativom i netržišnim ostvarenjem položaja, koji novčarske institucije uživaju, sa obavezom jasnog upozoravanja građana obzirom na opasnosti kreditnog zaduženja putem kartice, te na samovoljno i neprincipijelno dodjeljivanje minusa, obzirom na podobnost tvrtke suradnika ili vezu u banci ? Ili, što kad banka, a to je najčešći slučaj, ako se ne radi o podobnoj tvrtci ili profilu imatelja kartice, pri korištenju tog istog minusa, uslijed samog korištenja, taj minus dokine ? Hajdemo malo biti objektivni, ili, još bolje, čistiti prvo pred svojim pragom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije