Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENA ZAKON
Povratak na članak

Smanjenje kamata i 10-godišnja zabrana najma i prodaje u POS-u

Štromar je izvijestio da je do sada odobreno 5.300 subvencioniranih kredita i izgrađeno 8.276 POS-ovih stanova, odnosno da je riječ o više od 13.500 domova.

Komentari 2

Avatar antimaterija
antimaterija
13:31 13.06.2019.

Na papiru izvrsno ali praksa je uvijek drugačija. Zakon čini se ne predviđa i sankcije za zloporabe pos- stanova, recimo za korištenje za dnevni najam, prijavljivanje većeg broja ukućana da bi se dobio stan i sl. Jedina bi poštena kaznazna za prijestupnike bilo plaćanje stvarne tržišne vrijednosti tog stana ili oduzimanje. Potrebno je odrediti i načine kontrole namjenskog korištenja stana. Osim svega, nema obveznog javljanja u pos program za svaku jedinicu lokalne samouprave pa sve ostaje na dobrovoljnom principu manje ili više radu (neradu) sklonih lokalnih politika i političara. Interesantno je to kako se pos - stanovi recimo intenzivno grade u krajevima uz more gdje postoji velika potreba apartmana a postoji cijeli niz relativno velikih sredina na kontinentu gdje navodno ne postoji interes za pos-stanove. Zar baš nema interesa (redovito obrazloženje za nerad ili mutne poslove lokalnih samouprava) ni za 2-3 stana na recimo 30.000 stanovnika ali se u istim sredinama recimo kupuju od pos stanova znatno skuplji kvadrati lokalnih građevinskih operatera. U isto vrijeme na obali se rade pos-zgrade sa malim brojem stanova u znatno manjim sredinama!!! Kvalitetan zakon bi obvezivao lokalne samouprave izrađivati plan i liste za pos svake godine iznova makar bilo zainteresirano i svega 2-3 građana, to je ono što se zove aktivnom demografskom politikom, pa ako se na obali gradi pos zgrada za 3-4 stana u nekom seoskom mjestu, onda je isto moguće i na kontinentu u većim sredinama.

VL
MA
marijaqwer
16:00 13.06.2019.

A tko će to nadzirati i utvrditi nepravilnosti???? Već je subvencioniranje čista zlouporaba javnog novca. Našim javnim novcem se pomaže pojedince da steknu nekretninu . Broj prodanih ili iznajmljenim POS ovih stanova je dokaz da se javnim novcem pomaže onee kojima pomoć nije potrebna.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.