Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STAV STRUČNJAKA: Zoran Kusovac, direktor FOX-TV, Beograd

Smaknuće Saddama ipak je iznenađenje

30.12.2006.
u 19:33

– Ipak je to iznenađenje – prva je reakcija poznatoga vojnog i geopolitičkog analitičara Zorana Kusovca, sada direktora FOX TV-a u Beogradu.

Ekspresno pogubljenje Sadama Huseina pokazuje da su se promijenili odnosi SAD-a i Iračana, tvrdi on. – Ljetos sam se u Bagdadu uvjerio da Amerikanci pažljivo, no ipak neosporno mogu utjecati na rad iračkog suda. Računalo se da će, osude li ga na smrtnu kaznu, proteći godine do njegova pogubljenja. Amerikanci, naime, nisu bili zadovoljni propustima u suđenju i planirali su u nekoliko idućih podići kvalitetu Sadamova procesuiranja – kaže Kusovac.

Nastavlja da su sada na vlasti iračke snage koje su Sadama htjele odmah ubiti, po mogućnosti legalno, a izgleda da je uzrok požurivanja to što iračka vlada želi steći legitimitet. U takvim tradicijskim arapskim režimima, naime, institut pravde podrazumijeva da treba pokazati kako je zlo naplaćeno.

– Svejedno, da su Amerikanci željeli zaustaviti pogubljenje, premda je autonomija iračke vlade već velika, to bi i učinili – zaključuje on i kaže da očito “Amerikanci traže izlaz iz Iraka”.

Smatra, međutim, da se pogubljenje zapravo dogodilo (dvije godine) prekasno ako se računalo da će uklanjanje starih pomoći smanjivanju novih unutariračkih podjela.

– Veći je problem unutarnji sukob, već djelomično i građanski rat Iračana. Smaknuće neće ubrzati, no niti usporiti raspadanje Iraka – kaže Kusovac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije