Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Služe se djecom za reklamiranje gaziranih pića na internetu

gazirana pića
15.02.2010.
u 14:38

Na Facebooku i drugim društvenim mrežama agencije regrutiraju djecu i mladež koji za 25 funta tjedno reklamiraju nezdrava gazirana pića i hranu.

Kompanije koje proizvode bezalkoholna gazirana pića, nakon zabrane reklamiranje svojih proizvoda u medijima, prešle su na neobičnu strategiju. Na Facebooku i drugim društvenim mrežama regrutiraju djecu i mladež od sedam do 24 godine koji ih za 25 funta tjedno reklamiraju na tim istim društvenim mrežama, ali i lijepeći letke, organizirajući tulume za prijatelje i stavljajući reklamne letke na oglasne ploče. Uz gotovinu, ovi “ambasadori brendova” dobivaju i besplatne uzorke pića koja reklamiraju.

Ovakve kampanje umjesto kompanija vodi tvrtka Dubit koja jamči da svi oni koji su mlađi od 16 godina imaju dopuštenje roditelja za sudjelovanje. Tvrtka izvještava da svakoga dana regrutira stotinjak novih promotora, a najviše se promoviraju fanta i sprite te neki brendovi koji nisu zastupljeni u Hrvatskoj.

Iako je reklamiranje gaziranih pića, koja su zaslužna sa sve veću pretilost djece i mladih, zabranjeno, ova vrsta promocije dobila je odobrenje britanske Agencije za standardiziranje hrane. Štoviše, ta je agencija najavila da će se poslužiti kanalima agencije Dubit kako bi došla do mladih ljudi i prenijela im poruku o tome da moraju mijenjati način prehrane i jesti zdrave namirnice. Naime, provedeno je istraživanje kojim je zaključeno da većina djece i mladih uopće ne konzumira neke temeljne namirnice nužne za život.

Neke druge slične kompanije regrutiraju djecu kako bi promovirala poznate pop i rock-zvijezde, a zauzvrat dobivaju bodove koje mogu zamijeniti za glazbene proizvode. Neke agencije za zaštitu prava djece upozoravaju da je ovako već angažirano oko pola milijuna britanske djece kojima se agencije koriste kako bi ostvarile dominaciju nekoga proizvoda na tržištu.

U Sjedinjenim Državama, pak, razmišlja se o uvođenju posebnog poreza na gazirana pića koja će dobiti oznaku da su štetna za zdravlje.

Ključne riječi

Komentara 2

BT
bili-tartuf
15:01 15.02.2010.

lako to cá reklamiraju dica,..ma u Engleskoj je dozvoljeno do 1,5% alkohola u pijací za dicu...??..a i tako su sva ta \"bezalkoholna\"- picá, puna Amfetamina...!

RA
Raven
21:38 15.02.2010.

fuj gadost bljak....a svejedno ćemo popiti ti piće pa i platiti više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije