Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RATNOJ BAZI

Prvi Rafale u ponedjeljak će biti predan Hrvatskoj: 'Ovo je povijesni dan'

Dva borbena aviona preletjela su iznad Zagreba
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
01.10.2023.
u 13:53

Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

U Francuskoj bazi ratnog zrakoplovstva u ponedjeljak će biti obavljena primopredaja Hrvatskoj prvog višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale, najavio je u nedjelju ministar obrane Mario Banožić, dodajući da će prvih šest Rafalea doći u Hrvatsku početkom drugog kvartala 2024. 

"Sutra ćemo imati povijesni dan... pravno preuzimanje prvog Rafalea koji će u konačnici biti ovdje u Hrvatskoj, zajedno s ostalih 5, dakle prvih šest komada, početkom drugog kvartala 2024.", rekao je Banožić u Mariji Bistrici na hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Hrvatska nabavlja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Sve ide prema našim planovima, projekt se odvija kako smo zamislili, infrastruktura se razvija, a paralelno s tim obučavali smo pilote, tehničare, pripremali se zajedno s francuskim partnerima na transferu znanja i opreme. U konačnici sutra postajemo vlasnici prvog Rafalea", dodao je Banožić.

POVEZANI ČLANCI:

Hrvatska i Francuska potpisale su krajem 2021. Ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea. Na pitanje kada će doći ostali avioni, ministar je kazao da će se sve odvijati "prema ugovorima". Govoreći o pilotima koji će letjeti na Rafaleima, rekao je da se radi o pilotima koji su prošli obuku na tim zrakoplovima, ali i pilotima "koji su dugo u struci, koji znaju šta znači ratno zrakoplovstvo u punom smislu".

Svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan bit će nazočan ministar  Banožić uz izaslanstvo hrvatske vlade i Hrvatske vojske. Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pojasnio je u priopćenju MORH.

Više informacija o uvođenju u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale možete pronaći na poveznici.

VIDEO Vježba vojnih zrakoplova Rafalea iznad Zagreba

Ključne riječi

Komentara 73

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
15:42 01.10.2023.

Prekrasan.

DU
Deleted user
13:04 01.10.2023.

Svaka čast samo treba se raditi već na avionu 5 generacije.

Avatar bandogcro
bandogcro
12:40 01.10.2023.

Thales proizvodi RSE 2 (AESA radar) i jasno piše na njihovoj stranici da Hrvatski F3-R su opremljeni sa AESA radar, kao i na Wikipedija gdje piše da su svi zrakoplovi rafale proizvedeni od 2013 godine opremljeni sa RSE-2 radar, 2018 je ugrađen na starije modele

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije