Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽBE

Slunjski vijećnik krivi vlast što se od bivšeg RIZ-a nije učinilo više

zona slunj
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
03.05.2010.
u 18:53

Gradonačelnik Slunja odgovara da su sve pokušavali, ali nisu se javili ponuđači koji bi pokrenuli poslove.

Kada sam još 1996. godine čuo da prostor nekadašnjeg RIZ-a ide u zakup, rekao sam da je to početak pljačke na slunjski način. HDZ-ova vlast prije Ivana Bogovića mogla je puno toga napraviti, ali su vjerovali sebi i nikome drugom. Gledali su svoje interese. Ova aktualna ‘administracija’ sve je to još dokrajčila, smatra HSS-ov vijećnik u Slunju Oto Šimeković, posljednji direktor nekadašnjeg tvorničkog diva, u kojem je radila većina stanovnika slunjskoga kraja.

Nezadovoljan što je gradska vlast nakon desetljeća raspisivanja natječaja dio prostora prodala domaćim poduzetnicima, od kojih većina nije pokrenula svoje pogone te se sada okreće novoj zoni, smatra da se mnogo više moglo učiniti. Poslovni prostori bivše tvornice RIZ nalaze se unutar Industrijske zone Gornje Taborište i obuhvaćaju 23.008 četvornih metara, od čega su 10.962 kvadrata u zatvorenim prostorima.

Gradsko poglavarstvo Slunja 14. lipnja 1996. godine donijelo je zaključak kojim se domaćoj tvrtki Slunal d.o.o. na rok od 20 godina daje u zakup poslovni prostor od 900 četvornih metara za proizvodnju i prodaju građevinske stolarije i elemenata za graditeljstvo.

Zašto su odustali?

Ugovor je raskinut u ožujku 2000. Isto se dogodilo u još tri slučaja, a u deset godina raspisano je trinaest natječaja za prodaju i zakup prostora.

– Zanimljivo je da su ponuđači odustali u roku u kojem je trajao ‘grace period’. Neshvatljivo je i da je Grad uložio oko četiri milijuna kuna, a od domaćih poduzetnika koji su kupili prostore zaradio 1,2 milijuna kuna. Imali smo RIZ u kojem su se mogla otvoriti nova radna mjesta, ali vladajući nisu to željeli ili nisu znali. Zato danas imamo ovakvu situaciju. U Slunju je dvadesetak inženjera, 50 televizijskih tehničara i ekonomista koji su ondje radili. Da je bilo barem malo sluha i volje, danas bi sve bilo drukčije – kaže Oto Šimeković.

Gradonačelnik Slunja Ivan Bogović odgovara da je u vrijeme radničkog samoupravljanja sigurno bilo puno lakše, a čudi ga izjava osobe koja je, kako kaže, u socijalizmu bila odgovorna za tu tvornicu i sigurno zna što je poduzetništvo.

Sada mi odlučujemo

– Oni koji najviše pričaju, najmanje rade. Na različite načine željeli smo pokrenuti gospodarstvo u Slunju i imali smo samo RIZ. Nakon brojnih natječaja na kojima nismo dobili ponuđača koji bi to stavio u funkciju, okrenuli smo se domaćim poduzetnicima. MPS je povećao broj zaposlenih, a još četiri tvrtke su u fazi ishođenja lokacijske dozvole. Kako se nije ostvarilo očekivano, okrenuli smo se novoj zoni u kojoj smo kupili 30.000 kvadrata zemljišta. Sada smo u poziciji da mi odlučujemo što će se tu događati – odgovara gradonačelnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije