Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slunjani protiv modernizacije

'Blokirat ćemo ulaz u poligon, ukoliko će bilo što raditi bez našeg znanja!'

vojni poligon eugen kvaternik
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/4
07.01.2016.
u 10:48

Nemalo nas je iznenadila vijest da predsjednica i general Drago Lovrić u SAD-u dogovaraju pretvaranje slunjskog poligona u najmoderniji vojni poligon u Europi, kazao je gradonačelnik Slunja Jure Katić

Nitko nas nikada nije obavijestio o bilo kakvim planovima ulaganja i modernizacije Vojnog poligona Eugen Kvaternik u Slunju koji čini čak trećinu površine Grada Slunja. Stoga nas je nemalo iznenadila vijest da predsjednica i general Drago Lovrić u SAD-u dogovaraju pretvaranje slunjskog poligona u najmoderniji vojni poligon u Europi. Želim im samo reći da to neće ići bez Grada Slunja, da nas ovoga puta neće moći mimoići, a građani Slunja spremni su i na blokadu prometnice prema vojnom poligonu, ukoliko će nas se ignorirati – kazao je Jure Katić, gradonačelnik Slunja. Dodao je kako će ovih dana uputiti pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem će ju upozoriti na činjenicu da MORH, Hrvatska vojska i država zaobilaze Grad Slunj i da se ovakvi projekti ne bi smjeli odvijati bez da se sjedne za stol sa lokalnom samoupravom i da se o svemu dogovore.

– To nije samo moj, već i stav svih stanovnika Slunja i brojnih udruga. Prije tri su nam godine u MORH-u ukinuli isplatu komunalne nakande za prostor poligona, pa smo u proračunu Grada godišnje izgubili 4,4 milijuna kuna. Bez tog novca ne možemo popravljati ceste koje vojska uništava tenkovima i ostalim oklopnim vozilima. U kolovozu 2015. tražili smo ocjenu ustavnosti odluke, ali rješenje Ustavnog suda još nismo dobili. Svi oni valjda misle da će lako s jednom malenim gradom kao što je Slunj. Da je u pitanju Zagreb, već bi se te stvari odavno riješile. E pa, dalje više nećemo tako. Ukoliko ne dobijemo odluku Ustavnog suda uskoro, ili bude nepovoljna za nas, građani su spremni i na blokadu ceste. Nećemo dozvoliti niti bilo kakva ulaganja ili modernizaciju poligona, bez da se s nama dogovore detalji, da nam se pojasni o čemu je riječ, da nam se garantira čist zrak i okoliš. Nama i općinama koje se naslanju uz poligon. Inzistiramo na isplati eko rente i komunalne naknade – jasan je Katić.

Dodao je kako Slunajni smatraju da je bolje imati jednu turističku destinaciju u gradu, nego stotinu NATO baza.

Uz poligon je i izvor rijeke Mrežnice, kojom ne možemo raspolagati zbog MORH-a. To da smo u lošim odnosima već godinama s ministarstvom, rekao sam i generalu NATO saveza koji je rekao da se to mora ispraviti i da se grad Slunj mora poštivati. Zanima me hoće li to i napraviti – jasan je gradonačelnik Slunja.

>>Kod Slunja završeno dvodnevno bojevo gađanje

>>Pogledajte oklopnjake u akciji. Lovrić: To je ono što nama treba!

Komentara 38

Avatar Feniks
Feniks
08:34 07.01.2016.

Eugen Kvaternik je najperspektivniji poligon, a u redu je da i grad Slunj dobije svoj dio kolača u novcu.

JO
josko
10:26 07.01.2016.

Ako je pisanje u članku istinito - nikako nije pravda. Sasvim sigurno Predsjednica Kolinda zna kako je npr. u Americi u ovakovim slučajevima (o tome znam pa spominjem): - gradovi/mjesta se trgaju kako bi vojska imala/zadržala svoja postrojenja na svom teritoriju. To redovito znači kroz lokalne poreze i zaposlenost lokalnog stanovništva u tim bazama - prosperitet tog lokaliteta! Koliko čitam što se sve planira sa poligonom u/kod Slunja - cijeli grad Slunj, tj ekonomska baza Slunja - mogla bi/trebala ni počivati na postojanju tog poligona. Vjerujem kako je samo pitanje svrhovitog dogovora i vremena da se tako i ostvari. A ljudima u Slunju - malo strpljenja, ali i upornosti, dobro će doći!

CR
crocro
11:02 07.01.2016.

Treba se dogovoriti s gradom Slunjom kao subjektom u cijeloj priči da i grad Slunj ima koristi od poligona, a poligon svakako treba biti najbolji u Europi. Ja vjerujem da bi i slunjanima bilo drago čuti da je na njihovom podučju najmoderniji poligon u Europi. Ali je činjenica da Slunj također treba biti jedan od subjekata razgovora a ne da ih se zaobilazi. Svi od toga trebaju imati koristi i Hrvatska vojska i Republika Hrvatska ali i sam grad Slunj. Zato vjerujem u uspjeh projekta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije