Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova sezona

Slunj osniva javnu ustanovu da bi imali koristi od turizma

rastoke
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
11.12.2014.
u 16:18

Održavamo čitave Rastoke, samo na uređenje trošimo 15.000 kuna mjesečno, a ništa od svega toga – kazao je gradonačelnik Slunja Jure Katić

Slunj će osnovati gradsku javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Tako je odlučilo Gradsko vijeće nakon burne rasprave o toj temi, koja je ponovno podijelila vijećnike.

Ne zna se trošak

Nakon što je Karlovačka županija odobrila zahtjev, zatražit će mišljenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a onda i sve prijaviti na Trgovačkom sudu.

U Slunju se nadaju da bi čitav postupak trebao biti završen do početka iduće turističke sezone.

– Održavamo čitave Rastoke, samo na uređenje trošimo 15.000 kuna mjesečno, a nemamo nikakve koristi – kazao je gradonačelnik Slunja Jure Katić. Gradsku inicijativu podržao je SDP, dok su vijećnici grupe birača Proljeće poručili da je to u ovo vrijeme luksuz jer se ne zna koliko će trebati novca, kako će se naplaćivati ulaz.

– Nismo protiv gradske Javne ustanove, ali nije sve pripremljeno. Ne znamo koliki je trošak, a govorimo o uštedama. Možda da se bolje razradila ta problematika – smatra predsjednica Gradskog vijeća Marina Mrkonja.

Nekadašnji gradonačelnik Slunja, a sada HDZ-ov vijećnik Ivan Bogović upozorava da je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije pripremila sve dokumente, pravila i propisa da bi Slunj sada bio u prilici da preuzme brigu. I to sve iz županijskog proračuna.

– Tada se krenulo s napadima na županijsku ustanovu, kao što će nama netko sa strane govoriti kako raditi u Rastokama. Napravili su sve za funkcioniranje zaštićenog područja, dijelom uveli naplatu i ostvarili prihod od 183.000 kuna.

Kako na Rastoke stotinu agencija dovodi turiste i zarađuje, treba i Slunj od toga imati i neke koristi – kaže Bogović.

Prvo privremeni ravnatelj

Ako čitava procedura prođe kako treba, nakon upisa ustanove u registar imenuje se upravno vijeće, koje na prijedlog privremenog ravnatelja, a po pribavljenoj suglasnosti osnivača donosi statut.

Potom se provodi postupak izbora i imenovanja ravnatelja, stručnog voditelja...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije