Naslovnica Vijesti Svijet

Slučajno otkriveni osobni podaci svjetskih čelnika koji su sudjelovali na summitu G20

Među onima čiji su podaci otkriveni su i američki predsjednik Barack Obama, ruski Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron itd.
30. ožujka 2015. u 15:50 0 komentara 687 prikaza
Brisbane G20
Foto: DPA/PIXSELL

Australski ured za imigraciju slučajno je otkrio osobne podatke svjetskih vođa koji su sudjelovali na posljednjem summitu zemalja G20 u australskom gradu Brisbaneu, donosi The Guardian.

The Guardian otkriva da je zaposlenik agencije slučajno poslao brojeve putovnica, podatke o visa karticama i ostale osobne podatke svih svjetskih vođa koji su sudjelovali na summitu koji je održan u studenom organizatorima nogometnog turnira Azijski kup. List također navodi da Australski ured za imigraciju nije smatrao potrebnim obavijestiti svjetske lidere o povredi njihove privatnosti.

Među onima čiji su podaci otkriveni su i američki predsjednik Barack Obama, ruski Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron itd.

Australska povjerenica za privatnost obaviještena je o otkrivanju podataka te je od nje zatražen savjet. Prema emailu poslanom u njezin ured, za otkrivanje podataka odgovoran je zaposlenik koji je email s osobnim podacima svjetskih vođa greškom poslao članu odbora za organizaciju Azijskog kupa koji se u Australiji održavao u siječnju.

- Osobni podaci koji su procurili su ime i prezime, datum i godina rođenja, titula, nacionalnost, broj putovnice, broj Visa kartice i Visa subclass, koji su povezani sa 31 međunarodnim liderom koji je sudjelovao na summitu G20- napisala je povjerenica za privatnost. Dodala je da je uzrok curenju podataka ljudska pogreška.

- Dotična osoba (podaci poznati listu The Guardian) nije provjerila je li opcija za automatsko popunjavanje u Microsoft Outlooku unijela točnu email adresu u polju koje označava kome se šalje poruka. To je dovelo do toga da je email poslan krivoj osobi - napisala je. Prema njezinim riječima, ''malo je vjerojatno da su informacije u javnoj domeni'', a nedostatak ostalih osobnih identifikacijskih podataka "značajno ograničava" rizik curenja osobnih podataka. Neovlašteni primatelj email je izbrisao. 

>> Lideri G20 daju isprazna i nerealna obećanja i ne pada im ni na pamet da ih realiziraju u stvarnosti

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.