Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogrešno poslan email

Slučajno otkriveni osobni podaci svjetskih čelnika koji su sudjelovali na summitu G20

Brisbane G20
Foto: DPA/PIXSELL
30.03.2015.
u 15:50

Među onima čiji su podaci otkriveni su i američki predsjednik Barack Obama, ruski Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron itd.

Australski ured za imigraciju slučajno je otkrio osobne podatke svjetskih vođa koji su sudjelovali na posljednjem summitu zemalja G20 u australskom gradu Brisbaneu, donosi The Guardian.

The Guardian otkriva da je zaposlenik agencije slučajno poslao brojeve putovnica, podatke o visa karticama i ostale osobne podatke svih svjetskih vođa koji su sudjelovali na summitu koji je održan u studenom organizatorima nogometnog turnira Azijski kup. List također navodi da Australski ured za imigraciju nije smatrao potrebnim obavijestiti svjetske lidere o povredi njihove privatnosti.

Među onima čiji su podaci otkriveni su i američki predsjednik Barack Obama, ruski Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron itd.

Australska povjerenica za privatnost obaviještena je o otkrivanju podataka te je od nje zatražen savjet. Prema emailu poslanom u njezin ured, za otkrivanje podataka odgovoran je zaposlenik koji je email s osobnim podacima svjetskih vođa greškom poslao članu odbora za organizaciju Azijskog kupa koji se u Australiji održavao u siječnju.

- Osobni podaci koji su procurili su ime i prezime, datum i godina rođenja, titula, nacionalnost, broj putovnice, broj Visa kartice i Visa subclass, koji su povezani sa 31 međunarodnim liderom koji je sudjelovao na summitu G20- napisala je povjerenica za privatnost. Dodala je da je uzrok curenju podataka ljudska pogreška.

- Dotična osoba (podaci poznati listu The Guardian) nije provjerila je li opcija za automatsko popunjavanje u Microsoft Outlooku unijela točnu email adresu u polju koje označava kome se šalje poruka. To je dovelo do toga da je email poslan krivoj osobi - napisala je. Prema njezinim riječima, ''malo je vjerojatno da su informacije u javnoj domeni'', a nedostatak ostalih osobnih identifikacijskih podataka "značajno ograničava" rizik curenja osobnih podataka. Neovlašteni primatelj email je izbrisao. 

>> Lideri G20 daju isprazna i nerealna obećanja i ne pada im ni na pamet da ih realiziraju u stvarnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije