Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt 12-godišnje djevojčice

Slučaj Zec još koriste kao političko oružje

15.04.2014., Rijeka - Promocija knjige Aleksandra Zec, uoci premijere predstave u reziji Olivera Frljica. Na predstavu su dosli: Damir Urban sa suprugom Milicom, Vojko Obersnel, Rade Serbedzija, Milorad Pupovac, Zlatko Komadina, ministrica Andrea Zlatar V
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
11.12.2016.
u 17:14

Svaki nekažnjeni zločin sramota je za svaku državu pa je i za Hrvatsku sramota slučaj Zec koji se dogodio zbog dviju slučajnih grešaka

Smrt 12-godišnje djevojčice likvidirane vezanih ruku, kako je 7. prosinca 1991. smaknuta Aleksandra Zec s majkom Marijom jer su svjedočile ubojstvu oca i supruga Mihajla, ne smije biti predmet bilo kakve licitacije i stoga je dobro što je HRT odmah reagirao zbog komentara u svojem Kalendaru o “predimenzioniranju” tog slučaja s obzirom na to da je još 400 djece poginulo za velikosrpske agresije, a da ni za njih nitko nije odgovarao. Taj osvrt povrijedio je spomen na simbol stradanja Srba za rata u Hrvatskoj.

To što mediji nisu na sličan način tretirali pogibije i druge djece ne može biti opravdanje za osvrt koji sugerira zaključak da smrt 12-godišnje Aleksandre nije vrijedna da se o njoj toliko piše i govori. Iako, teško je povjerovati da je autor htio da i to “bude izgovoreno” pa ni tu pogrešku ne treba zloupotrebljavati za politička prepucavanja.

Naslovi “Ni nakon 25 godina nije procesuirano ubojstvo obitelji Zec” sugeriraju kako država ni danas ne čini ništa da odgovorne privede pravdi, iako se više ništa ne može učiniti.

I Zoran Pusić na komemoraciji na Sljemenu kaže, prenosi Hina, da je država pokušala sve da se slučaj zataška i pomogne ubojicama, te da će je to i dalje mučiti sve dok se na mjestu likvidacije na Sljemenu ne pojave predsjednici Republike i Vlade...

Iako se to nije tražilo i od bivšeg vrha države. Novosti pišu da je slučaj Zec “trajna sramota za Hrvatsku”. To je svaki zločin bez kazne. I za Norvešku je sramota ako u predmetu Kaste i Mathisen počinitelji nisu kažnjeni nakon što je Europski sud za ljudska prava zaključio da im treba omogućiti da ispituju suoptuženika koji ih tereti “i pod cijenu gubitka ključnog dokaza za osudu”. I za Hrvatsku je sramota da počinitelji nisu kažnjeni iako su priznali zločin.

Ali, nakon 25 godina ipak bi više trebali držati do činjenica, a zločin ne koristiti u politikantske svrhe. O tomu govori i to što je Večernji list u veljači 2013. bio jedini medij, i još uvijek je, koji je tražio uvid u spis Zec kako bi našao odgovore koji se sve vrijeme nude kako komu paše.

I ovih se dana prozivalo Vladimira Šeksa kao bivšeg tužitelja RH, iako se sve bitno dogodilo prije i nakon što je on tih nekoliko mjeseci bio na funkciji. Zagrebačka policija na slučaju Zec radila je u najjačem, uzgred, nacionalno mješovitom timu.

Sumnjivce su imali već nakon četiri-pet dana i na Sljemenu su pronašli mrtva tijela. Već 20. prosinca 1991. prvi put saslušani su pred istražnom sutkinjom Jolankom Eleonorom Nemeth, ali bez odvjetnika jer je u članku 70.

ZKP-a pisalo da je obvezan ako prijeti smrtna kazna. Iako je ukinuta godinu ranije, greškom u toj odredbi nije zamijenjena kaznom od 20 godina zatvora kao najvećom. U povodu drugog slučaja, Vrhovni sud je u veljači 1992. donio pravno shvaćanje da članak 70.

treba tumačiti tako da branitelj mora biti na prvom ispitivanju ako se može izreći kazna od 20 godina. Tada istražnom sucu Božidaru Jovanoviću nije preostalo drugo nego izdvojiti priznanja u slučaju Zec kao nevaljana.

A bez njih, vijeće na čelu s Mitkom Naumovskim nije imalo dokaza za osudu. Tužitelji su pokušali spasiti priznanje prekvalifikacijom na “obično” ubojstvo kad je kazna 15 godina i kad branitelj nije obvezan, ali Vrhovni sud je taj manevar odbio jer se zakonitost ne može “graditi” na redakcijskoj pogrešci zakonskog teksta, odlučili su dr. sc. Petar Novoselec, Marijan Svedrović, mr. Rudolf Frančula, mr. Branko Zmajević i Milena Drakulić.

Sramotno je što počinitelji nisu kažnjeni, ali to je posljedica spleta okolnosti kojem je kumovao šlamperaj zakonodavca prije ubojstva te što se istražna sutkinja držala zakonskog teksta “ko pijan plota”. Katastrofalno, ali događa se i u puno uređenijim državama.

>> HRT utvrđuje odgovornost zbog neprimjerenog komentara u TV kalendaru o ubojstvu Aleksandre Zec

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar Cinco
Cinco
17:28 11.12.2016.

Samo u Pounju je bio dvoznamekasti broj djece koja su izvedena iz svojih kuća i ubijena zajedno s roditeljima. Vidio sam osobno neke VHS snimke, ali niti jedan medij ne objavljuje njihova imena niti ikada piše o njima.

SD
sdpesticid
17:38 11.12.2016.

i opet se isti slučaj ''valja'' po medijima. ostavite to dijete i obitelj više na miru i pustite da pravosuđe odradi svoj posao. nije jedini slučaj gdje su trampavi ali to nije razlog za toliku buku kada imamo pregršt žrtava a da su djeca za koje se niti ne pokušava podići optužnica ili se ne vrti i ne pokušava plasirati po medijima. koji razlog vama medijima treba za druge žrtve kako bi potaknuli pravosuđe na bolji rad, koji ? moraš biti neke određene nacionalne pripadnosti, crn, zelen ? hoće li vam gazda dozvoliti a vi biti profesionalni pa pisati o djeci koja su žrtve velikosrpske agresije onoliko koliko pišete o ovom slučaju ?

BA
bakulušić
18:15 11.12.2016.

Rat nije kazališna predstava, rat nije malonogometna utakmica raspoloženog društva... rat je zlo koje se, nažalost, ne može uvijek izbjeći. U ratu se gine, u ratu se čine štete, u ratu se čine zločini. Rat je situacija u kojoj ne postoji mogućnost apsolutne kontrole zbivanja. Jedan takav rat i jedan takav zločin netko iz tople, ugodne sobne atmosfere, komentira trideset godina nakon rata, soleći pamet čitavom narodu što je i kako trebao učiniti. Kako to nazvati nego politizacijom u dnevne potrebe. Netko to čini bez stida i srama iz prostog razloga što su zbivanja krenula drugim tijekom i što su završila onako kako su završila. Bilo je ubijanja i manje djece ( kosti stopala su stale u ljudsku šaku ), bilo je ubijanja djece svih uzrasta, starijih osoba, trudnih žena, ljudi u najzrelijoj dobi, bilo je svašta i u ovom i u prošlom ratu, o tome se ne govori, o tome se ne piše. Zbog pomirbe, zbog izmirenja, zbog dobrosusjedskih odnosa, zbog trgovine, zbog tete ove i tete one, zbog puno razloga... Ali se zato pomno istražuju hrvatske slabe točke. Tobože zbog humanosti ( koja je tisuće puta zanemarena ) a zapravo zbog zluradosti i želje da se hrvatskoj državi i hrvatskom narodu nanese šteta. I ovo je kedan vid specijalnog rata i dobro se zna tko ga vodi i tko ga provodi. A isto tako se dobro zna zašto hrvatska država adekvatno ne reagira. Slučaj obitelji Zec je tragedija kojom su se bavile nadležne institucije i ne bi smjela služiti kao moneta za potkusurivanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije