Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOROST PRAVOSUĐA Procesi protiv Miroslava Kutle po sudovima se vuku godinama bez epiloga

Slučaj Kutle: U slučaju Dalma rasprava nije zakazana sedam godina!

19.06.2009.
u 20:35

Prema podacima Državnog odvjetništva, pred hrvatskim sudovima se u ovom trenutku vodi devet sudskih postupka protiv Miroslava Kutle, s ukupnom štetom većom od pola milijarde kuna, a u nekima od njih prva ročišta nisu zakazana ni sedam godina od podizanja pravomoćne optužnice!? Zašto je to tako, na splitskim je sudovima, gdje se većina takvih postupka vodi – bilo nemoguće doznati.

Nedostupna sutkinja
– Do sljedećg tjedna, dok ne stupim u kontakat sa sutkinjom koja je zadužila taj spis, ne mogu vam reći zašto nije zakazano nijedno ročište – kazala je sutkinja Jadranka Luketin, zadužena za odnose s javnošću na Općinskom kaznenom sudu u Splitu.

Na tom se sudu vodi slučaj Dalma, u kojem je pravomoćna optužnica podignuta još 18. srpnja 2002, no do danas nije održana nijedna sudska rasprava. Još je gora situacija u slučaju Jadrantekstila, gdje je splitski ODO istražni zahtjev podnio 24. listopada 2000, dok je rješenje o provođenju istrage doneseno 21. veljače 2005. Iako je istraga provedena, još uvijek nije donesena odluka hoće li protiv Kutle u tom slučaju biti podignuta optužnica. Zašto je to tako, u splitskom ODO-u jučer nisu mogli reći jer je općinska državna odvjetnica Julijana Stipišić na godišnjem odmoru, dok Rene Laura, glasnogovornica ŽDO-a Split, u spisu od više tisuća stranica nije uspjela naći odgovor na to pitanje.

Požurnice bez odgovora
Je li riječ o namjernim opstrukcijama ili se radi o toliko kompliciranim spisima da od njih glavom bez obzira bježe i suci i tužitelji, teško je reći. Neslužbeno, iz DORH-a se može čuti da su splitskim sudovima u nekoliko navrata slane požurnice, koje su ostajale – bez odgovora. S druge strane odvjetnik Rajko Mlinarić, koji Kutlu zastupa godinama, kaže da su tu posrijedi izuzetno složeni predmeti, u kojima vještačenja znaju imati po više stotina stranica, a cijeli spis i više od 12.000 stranica.

– Ti su predmeti postali apsurdni, a zbog njihove veličine normalno je da ne mogu biti završeni za dva mjeseca. Riječ je o najsloženijim postupcima, kojima se zapravo nitko ne želi baviti. Suci bježe od takvih predmeta, dok tužitelji koji ih imaju u radu smatraju da su na neki način kažnjeni. Riječ je o stotinama različitih brojki, knjigovodstveno-financijskim vještačenjima koja traju mjesecima, a ponekad su navodi iz kaznene prijave toliko nejasni da vam treba vremena dok se sve to raspetlja, i dok vi dokažete da Drina nije kriva, vrijeme prolazi – objašnjava Mlinarić.

On smatra da politika u Kutlinu slučaju nema nikakva utjecaja na sporost tih postupka, baš naprotiv.

– Kad je on posrijedi, politika nikad ništa nije kočila, nego je žurila i jurila. On, ako je i bio miljenik politike, bio je do 2000, a ne poslije. Svi ovi postupci o kojima pričamo pokrenuti su nakon 2000. godine – zaključuje Mlinarić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije