Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj grubori

Slučaj Grubori: Odbjegli optuženik Igor Beneta objesio se u šumi

grubori, beneta (1)
Foto: Screenshot: MUP
1/3
27.11.2011.
u 18:22

Beneta se zajedno s Franom Drljom i Božom Krajinom tereti za ubojstvo srpskih civila u selu Grubori u kolovozu 1995. godine. Suđenje je prošli tjedan počelo na sudu u Zagrebu

Igor Beneta (38), bivši pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko te optuženik u slučaju Grubori, objesio se u šumi kraj Otrića između Knina i Gračaca. Da je riječ upravo o Beneti, za kojim je inače bila raspisana tjeralica jer mu je u siječnju određen pritvor, kako neslužbeno doznajemo, saznalo se ovih dana.

Bio bez dokumenata

Naime, kada je njegovo tijelo prije nekoliko mjeseci nađeno u spomenutoj šumi, policija ga nije mogla odmah identificirati jer kod sebe nije imao nikakve dokumente. Uz to, na području gdje je nađen nije bio prijavljen nestanak osobe pa je identifikacija potrajala. Obdukcijom je tada samo ustanovljeno da na tijelu nema tragova nasilne smrti.

Kada se točno Beneta ubio, nije ustanovljeno, kao što nije ustanovljeno ni zašto. Možda se odgovori na ta pitanja nađu sada kada je utvrđen njegov identitet. Beneta je zajedno s Franom Drljom i Božom Krajinom uhićen u prosincu 2009. zbog sumnji da su u kolovozu 1995. u Plavljanskoj dolini počinili ratni zločin nad civilima u zaseoku Grubori.

Tereti ih se za ubojstvo šest civila srpske nacionalnosti te za palež kuća, a optužnicu protiv njih Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je 16. prosinca 2011. Skupa s podizanjem optužnice donesena je odluka o ukidanju pritvora pa su sva trojica puštena iz Remetinca. No boravak na slobodi nije im dugo trajao jer se na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda o puštanju iz pritvora žalilo tužiteljstvo. Odlučujući o žalbi tužiteljstva, Vrhovni je sud 5. siječnja 2011. odlučio da se bivši specijalci trebaju vratiti u pritvor.

Povratak u pritvor

No u pritvor je odmah vraćen samo Krajina, kojeg je policija, postupajući po odluci Vrhovnog suda, zatekla kod kuće. Kako Drljo i Beneta nisu nađeni na svojim adresama, za njima su raspisane potrage. Drljo se uskoro sam prijavio u zatvor, dok je Beneta vjerojatno procijenio da mu se više isplati na slobodi čekati rasplet sudskog postupka.

Uskoro je za njim raspisana tjeralica te je donesena odluka da mu se sudi u odsutnosti. Sudski proces, njemu u odsutnosti, te Drlji i Krajini, počeo je prošli tjedan pred vijećem Zdravka Majerovića, suca zagrebačkoga Županijskog suda. Obojica su zanijekala to za što ih se tereti, a Drljo je dijelom iznio i obranu. Kazao je da ga kao hrvatskog ratnika i čovjeka zgražava zločin naveden u optužnici te da ga on nije počinio. Opisao je zatim kako je sudjelovao u gotovo svim akcijama specijalaca, pa je tako među ostalim hapsio i Željka Ražnatovića Arkana.

Kazao je da je zbog Grubora za njega bio "zainteresiran" i Haaški sud te kako smatra da se u cijeloj situaciji našao jer nije želio pisati lažna izvješća o događaju koji se navodi u optužnici. Suđenje bi se trebalo nastaviti sredinom prosinca, a s obzirom na najnovije okolnosti, postupak protiv Benete bit će prekinut.

Komentara 129

DJ
djanii
18:34 27.11.2011.

Hrvatski bojovnici ovako završavaju sa optužbama i omčama oko vrata zahvaljujući progonu medija i suda koji radi definitivno u korist pravoslavne manjine u Državi Hrvatskoj . Kako završavaju pravoslavni optuženici?? -Barem 5 EU -udruga i naših barem dvije Puhovski i ekipa svi prisustvuju suđenju i izvještavaju Uzelca i ine druge čede u Hrvatsko i svietu tako da ih odmah skoro puštaju na slobodu kao nema dokaza,a u stvari je u pitanju naredba reciprociteta i iskrivljavanja poviesti na Hrvatskom teritoriju. Pravoslavni optuženici se slobodno šetaju i po srbiji ,jer su ponbjegli Hrvatskom pravosuđu a srpako ih štiti,pa nema skoro osobe iz tzv krajinske vojske da nije bio terorist koji je ubijao i pucao na Hrvatske gradove. >Stara izreka kaže Hrvati-izdajice Srbi ubojice Eto nam naše Države za koju je palo 17 000 Hrvata mladića ,a abolirane čede se vraćaju sa našim dokumentima ,živio nam kradeze i sdp ista banda ,sve Hrvatomrzci

UT
utatica
18:36 27.11.2011.

pokoj mu duši, to se srbinu ne može dogoditi jer srbin nema savjesti. Trebao je nekog drugog objesiti, ne sebe!

DJ
djanii
18:40 27.11.2011.

Ništa ovom sad već pokojniku nije dokazano,osim harange poznate u Hrvata kad se na nekog nauzmu!!! npr sanader u zatvoru kao bivši premijer,a lokalni kriminalci na slobodi i nitko nema namjeru ih ispitati i zatvoriti ,a milijarde imaju,ne milijune,malo čudno,ja mislim da je to jedan obični ruski sistem progona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije