Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igra prirode

Složio abecedu od satelitskih snimaka slavonskih polja

abeceda
11.06.2010.
u 18:00

Kada su stavili satelitske snimke Slavonije “šetao” sam po njoj, a za tri sata pronašao sam 26 slova, kaže 25-godišnji student agroekonomike V. Živković.

Pomoću satelitskih snimaka Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije 25-godišnji Đakovčanin Vladimir Živković sastavio je abecedu sa 26 slova. Nazvao ju je “Slavonska abeceda”, a napravio ju je pomoću programa Google Earth.

Složio fotografiju

- Zemljopis me oduvijek zanimao, a dosta vremena provodim na Google Earthu. Kada su stavili satelitske snimke Slavonije, “šetao” sam po njoj, a kada sam došao do novosagrađene autoceste kod Đakova vidio sam kako dio s obilaznicom i spojnom cestom čine slovo A - priča 25-godišnji student agroekonomike na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.

Nakon toga je po slavonskom krajoliku odučio potražiti preostala slova abecede.

- Trebala su mi tri sata da ih sva nađem. Posložio sam ih sve u jednu fotografiju i napravio abecedu. Tek kasnije sam saznao kako je jedan Australac isto to napravio, ali njemu je trebalo osam mjeseci i radio je abecedu izvlačeći slike s cijelog kontinenta - dodaje Vladimir.

Nije uspio sve pronaći

Iako je htio složiti hrvatski alfabet, to mu ipak nije pošlo za rukom zbog složenosti naših slova.

- Pokušao sam pronaći slova poput lj, nj ili š, ali nisam uspio. Za to bi mi vjerojatno trebali mjeseci, a možda ih ni nikada ne bih našao - kaže 25-godišnjak.

U njegovoj abecedi tako se oblik slova A i X može pronaći na đakovačkoj obilaznici, slovo E, primjerice, tvori jezero Mlinac, dok je slovo Q pronašao u močvari Kopačkog rita. U obliku slova M je brdo Banska kosa, dok se na području Višnjevca iz neba može iščitati slovo D. Avionska pista na Klisi poslužila mu je za najtanje slovo abecede - I.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mikec
17:39 13.06.2010.

Bravo Vladimire nastavi dalje sa svojim idejama za svaku POHVALU. Samo se nemoj uclaniti ni u HDZ a ni u SDP, Iskoristiti ce te za svoje ideale. Lijep pozdrav BOG.

UR
urco
08:36 13.06.2010.

Bravo! Ima još inteligncije kod nas. Mladih ljudi sa idejama. Nadam se da neće otići u inozemstvo kao većina pametnih, jer kod nas napreduju samo podobni ulizivači bez sposobnosti i znanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije