Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

'Složenost fondova EU-a nije zapreka njihovu korištenju'

nenad zakošek
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
29.05.2013.
u 15:42

Sudionici su propitivali prilike koje se znanstveno-istraživačkom i visoko-obrazovnom sektoru pružaju kroz korištenje sve većih iznosa EU fondova

Jučer je u Informacijskom centru EU-a održan okrugli stol \"Financiranje znanosti i visokog obrazovanja i fondovi EU-a: nadomjestak ili dodatak?\", koji je okupio predstavnike Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, akademske zajednice i brojnu zainteresiranu publiku.

Sudionici rasprave - Gabrijela Herceg Sarajlić, načelnica Sektora za međunarodnu suradnju, EU programe i projekte, Ana Tecilazić Goršić, načelnica Sektora za razvoj visokog obrazovanja iz MZOS-a, Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Nataša Jakominić Marot, voditeljica centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci, Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti, te Jasminka Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje - propitivali su prilike koje se znanstveno-istraživačkom i visoko-obrazovnom sektoru pružaju kroz korištenje sve većih iznosa EU fondova za financiranje istraživanja, razvoja visokog obrazovanja te istraživačke i obrazovne infrastrukture. Istaknuli su kako je za uspješno korištenje fondova nužna jasna institucionalna i sektorska strategija, prepoznavanje prioriteta razvoja na nacionalnoj razini te maksimalno korištenje vlastitih mogućnosti.

Na skupu je zaključeno kako je administrativna složenost fondova izazov, ali ne i zapreka njihovom uspješnom korištenju. U završnom dijelu rasprave, zaključeno je da EU fondovi ne mogu i ne smiju zamijeniti nacionalna ulaganja u znanost i visoko obrazovanje, iako su vrlo važan dodatak, koji ima velik potencijal unaprjeđenja kvalitete znanstvenog i sektora visokog obrazovanja.

>> Ipak se može! Ove dvije županije povukle su najviše iz fondova EU!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije