Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski nadzor

Slovenskom veleposlaniku visi mandat u Zagrebu zbog 4500 eura putnih troškova

slovenski veleposlanik
Foto: MZZ.GOV.SI
19.08.2015.
u 08:41

Aleksander Geržina putne si je troškove isplaćivao tijekom 2012. i 2013. godine, dok je bio veleposlanik u Beču

Hoće li zbog dvojezičnih ploča propasti imenovanje sljedećeg slovenskog veleposlanika u Zagrebu Aleksandra Geržine, kojega je tamošnja vlada kandidirala kao nasljednika Vojka Volka? U slučaju Geržine, mandat mu visi zbog ploča na slovenskom i njemačkom jeziku u Austriji. Geržina tvrdi da se od 2011. do 2013., dok je bio veleposlanik u Beču, intenzivno rješavalo pitanje slovenske manjine, zbog čega je morao odlaziti na teren, u Korušku, i to vlastitim automobilom. Upravo su ti putni troškovi zapeli za oko slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova koje je u jučer objavljenom izvještaju o financijskom nadzoru rada veleposlanika navelo da si je Geržina tijekom 2012. i 2013. isplatio 4,5 tisuće eura za putne troškove, iako su mu bili dostupni i vozač i službeni automobil. Geržina je za slovensku televiziju pak izjavio kako je riječ o napadu na njega te da se koristio svojim automobilom jer je vozač imao previše prekovremenih, a da je službeno vozilo neprekidno bilo u kvaru.

Odmah nakon objave izvješća sastali su se slovenski premijer Miroslav Cerar i predsjednik Borut Pahor. Geržinino imenovanje trebao je još potvrditi Pahor, no predsjednik za sada to neće učiniti jer je poručio da zamrzava sva imenovanja dok vlada ne prouči izvješće te odluči ostaje li i dalje pri svojim kandidatima.

Imenovanje Geržine za veleposlanika u Zagrebu od početka je izazivalo kontroverze. U dijelu slovenskih medija tvrdilo se kako je neiskusan za tu osjetljivu poziciju, a spominjalo se i da je njegov otac, Saša Geržina, inače prvi slovenski veleposlanik u Rusiji, sada potpredsjednik stranke DeSUS (Stranke umirovljenika), na čijem je čelu ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

>> Veleposlanik čiji otac odaje počast Rusima

>> Pusić diplomatima: Problem nije arbitar, već kasnije dodani dokumenti

Komentara 8

TV
tvrdapixa
08:58 19.08.2015.

Pustimo mi slovenske diplomate na miru, pozabavimo rađe se s našima. Oni troše naše nofce na tervenke i kocku!

MA
Majur
08:54 19.08.2015.

Ma kakvi,toga ima samo na Balkanu,a Slovenci su napredni,kulturni i civilizirani narod....

DU
Deleted user
09:12 19.08.2015.

evo jos jednog kojemu je zadaca uvodjenje dvojezicnih ploca manjina ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije