Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenski zaokret u odnosima s Hrvatskom

26. listopada 2008. u 17:08 11 prikaza
Borut Pahor s koalicijskim partnerima
Foto: import

Odluku o slanju desetak slovenskih veleposlanika koje je na isteku mandata predložila vlada desnog centra Janeza Janše, a predsjednik države Danilo Türk odbio potvrditi, nova će slovenska vlada lijevog centra najvjerojatnijeg mandatara Boruta Pahora prepustiti predsjedniku države.

Takvu obvezu preuzeli su Pahorovi koalicijski partneri iz stranaka Zares, Liberalnih demokrata (LDS) i umirovljenika (DeSUS) koalicijskim ugovorom čije je usklađivanje, izuzev poglavlja o mirovinama, završeno danas.

Na opisu prijepornih veleposlanika uz šefa diplomacije Janšine vlade Dimitrija Rupela, koji je trebao otići u Beč, nalazi se i bivši direktor tajne službe SOVA Matjaž Šinkovec (Washington).

Pahorovi se koalicijski partneri umjesto političke lojalnosti tih kadrova zalažu za poštovanje profesionalnosti i stručnosti pa će ovisno o odlukama predsjednika države postupati dalje. Među prvim vanjskopolitičkim zadaćama Pahorove vlade nalaze se povlačenje slovenskih vojnih instruktora iz Iraka i preispitivanje uloge slovenske vojske u operacijama u Afganistanu, članstvo Slovenije u OECD-u te nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti. Odnose s Hrvatskom i susjednim zemljama Slovenija će graditi na nužno potrebnom poštovanju temeljnih normi suradnje u međunarodnim odnosima gdje se države poštuju kao ravnopravni članovi međunarodne zajednice i međusobno priznaju suverena prava, a probleme rješavaju strpljivo i dijalogom.

Kod rješavanja otvorenih pitanja granice na moru i kopnu Slovenija se pored bilateralnih rješenja zalaže i za proučavanje mogućnosti posredovanja “trećeg”, ali uz obvezno priznavanje načela pravednosti te stanja na granici kakvo je bilo 25. lipnja 1991. godine.

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu