Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krivolov

Slovenski turist uhvaćen u lovu jastoga kod otoka Žirja

krivolov na moru
Andrina Luić/VLM
18.07.2010.
u 11:06

Turist iz Slovenije bio je opremljen kompletnom ronilačkom opremom, uključujući i boce s kompriminiranim zrakom. Policajci su ga kazneno prijavili.

OTOK ŽIRJE - Slovenskog 39-godišnjeg državljanina pomorska je policija jučer oko 15 sati zatekla u blizini otoka Žirja u šibenskom arhipelagu u krivolovu na jastoge. Turist iz Slovenije bio je opremljen kompletnom ronilačkom opremom, uključujući i boce s kompriminiranim zrakom. Policajci napominju kako će Slovenac biti kazneno prijavljen.

Naime, jastozi i hlapovi su u Hrvatskoj zaštićene životinjske vrste i zasigurno im radi nekontroliranog izlova prijeti izumiranje, na što ukazuju i nedavna biološka istraživanja. Zbog toga je u hladnijem razdoblju godine na snazi i lovostaj na jastoge i hlapove, vrijeme kada se ti morski rakovi ne smiju loviti. Dakako, inače je strogo zabranjen izlov jastoga uz pomoć roničlačke opreme i bocama sa zrakom jer je to "kao odlazak u trgovački centar u kojemu se ništa ne plaća", kako se često slikovito pojašnjava.

Unatoč tome, javna je tajna kako brojni strani turisti bez ikakva straha od kazne izlovljavaju ribu uz pomoć ronilačke opreme. Dio njih, kako znaju isticati vlasnici priobalnih restorana, prodajom izlovljenih jastoga, ribe i školjaka u Hrvatskoj i zarađuje ili barem financira lagodno ljetovanje i provod na Jadranu. Zbog toga što su rijetki oni koji su kažnjeni za krivolov  među takvim turistima se uvriježilo mišljenje kako na hrvatskoj obali mogu bezbrižno baviti krivolovom.

Jedini način za sprečavanje takvog ponašanja turista u Hrvatskoj, kao i brojnih nautičara koji ne poštuju pomorska pravila, je sustavno i strože kažnjavanje, čime bi se bitno izmijenilo uvriježeno mišljenje kako se u našoj zemlji može činiti "što se hoće", jednoglasni su otočana i stanovnici priobalja.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar kos
kos
11:51 18.07.2010.

I sad će mu biti kazna 100 kn,,,,a da sam ja to kojim slučajem učinio kod njih malo bi bilo 2000 eura i to odmah te vode sudiji ili u zatvor,,,,i kad ih se nešto pita odgovor im je uvijekek isti,,,nevem,nevem...........

DU
Deleted user
11:44 18.07.2010.

Slovenskog turista su slovenci kazneno prijavili!???? - imate grešku na homepage vezano uz ovaj članak jer je podnaslov netočan...

OB
-obrisani-
11:50 18.07.2010.

koja banana država,bitno da zarađuju na cestarini za invalide,smanjuju mirovine i plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije