Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenski pedijatri upozorili: Neka zaražena djeca imala su teške upale organa

To je po ocjeni liječnika bila posljedica jake imunosne reakcije njihova organizma nakon što su dva do četiri tjedna prije toga bili zaraženi koronavirusom, a onda ga i preboljeli.
26. studenoga 2020. u 21:02 2 komentara 3202 prikaza
Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL

Iako djeca zarazu koronavirusom prolaze uglavnom s blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake imunosne reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, rekli su u četvrtak slovenski liječnici koji su se posljednjih dana susreli s više takvih slučajeva.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19 PODRŽAO VLADU I STOŽER Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera

Kako je u četvrtak u izjavi za novinare naglasila pedijatrica Tina Plankar Srovin iz UKC-a Ljubljana, u tu su najveću slovensku zdravstvenu ustanovu prošli tjedan primili šestero djece koja su imala upale više organa.

To je po ocjeni liječnika bila posljedica  jake imunosne reakcije njihova organizma nakon što su dva do četiri tjedna prije toga bili zaraženi koronavirusom, a onda ga i preboljeli.

"Covid-19 kod djece se odvija u blažem obliku, ali bolest može imati teške posljedice", upozorila je.

Do sada su u toj bolnici imali 40 djece oboljele od covida-19, a u zadnjem tjednu su zabilježili više slučajeva djece s "multiorganskim upalnim sindromom" povezanim s prvotnom infekcijom koronavirusom.

Kod sve djece koja su primljena  u bolnicu prošlog tjedna s tim simptomima  primjetno je da je došlo do štetnih posljedica za srčani mišić, zato dobivaju jake lijekove protiv upale, a u liječenju uz pedijatre  sudjeluju kardiolozi i reumatolozi.

Slovenski pedijatri napominju da su pojave  sličnih simptoma  kod djece oboljele od covida-19 prvi put zabilježene u Velikoj Britaniji, prije više mjeseci.

Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar COVID BOLNICA Liječnica iz Dubrave: Ljuta sam i tužna. Ako korona ne postoji, zašto smo prestali živjeti svoje živote?

Iz ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) potvrdili su da su u prvom epidemijskom valu imali na liječenju samo četvero djece zaražene covidom-19, ali se radilo o lakšim slučajevima, dok je u jesenskom drugom epidemijskom valu do sada u toj bolnici liječeno 43 djece.

No, kod starijih beba i mlađe djece kod kojih se pojavila infekcija koronavirusom u zadnje vrijeme primjećuju i zaraze donjih respiratornih organa i teško disanje, a uz to su kod njih potvrđeni i neki drugi virusi.

Teškim oblikom covida-19 oboljelo je dvoje djece, oboje s prethodnom potvrđenom osnovnom bolešću, no nijedno od njih nije trebalo respirator, priopćili su iz ljubljanskog UKC-a.

Na Pedijatrijskoj su klinici međutim na liječenju i tri novorođenčeta s covidom-19 kod kojih je bolest pokazivala "kliničku sliku sepse", a dvoje od njih je prije toga bilo liječeno i na odjelu za intenzivnu njegu.

VIDEO Nove mjere koje vrijede do 21. prosinca

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Vlaskoulicanec:

    A da to nije zbog nošenja maski i udisanja virusa i bakterija iz vlastitog izdaha koji su u brnjici a broj kojih se svakih 20 minuta podvostručuje???

  • Avatar Denerde
    Denerde:

    Postoji lijek za sve viruse me samo to i za mnoge druge bolesti produžuje život pomlađuje a ispred nosa vam je korišten je i prije ako se potrudite znat će te