Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARBITRAŽNI SPORAZUM

Slovenski parlament potvrdio referendum o sporazumu s RH

kranj
Goran Stanzl/PIXSELL
03.05.2010.
u 16:53

Šef Slovenske demokratske stranke i oporbeni prvak Janez Janša uvjeren je da je referendum jedini način da se ratifikacija arbitražnog sporazuma odbaci.

Sve slovenske parlamentarne stranke traže da se Slovenci na naknadnom zakonodavnom referendumu 6. lipnja izjasne o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom kojeg je Državni zbor bez glasova zastupnika oporbe već ratificirao.
Takav su zahtjev potvrdili vođe svih klubova zastupnika tijekom jučerašnja (ponedjeljak) četiri, od predviđenih devet, sati rasprave na izvanrednom zasjedanju parlamenta nakon koje se konačna odluka o održavanju referenduma potvrđuje glasovanjem. Dok stranke vladajuće koalicije lijevog centra od biračkog tijela očekuju da arbitražni sporazum na referendumu potvrde oporbene, stranke desnog centra birače nagovaraju da sporazum odbace. Prema anketi ljubljanskog Dela 46 bi posto Slovenaca na referendumu arbitražni sporazum potvrdilo, a 38 posto odbacilo.
Šef Slovenske demokratske stranke i oporbeni prvak Janez Janša uvjeren je da je referendum jedini način da se ratifikacija arbitražnog sporazuma odbaci. Treba ga odbaciti zato što je štetan za Sloveniju, Hrvatsku i EU, kazao je Janša kojem se vrlo odlučno usprotivio premijer Borut Pahor kazavši da je sporazum dobar. Nakon 19-godišnjeg neuspješnog rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom Sloveniji je sada ponuđeno povoljno rješenje za kopnenu i morsku granicu. Slovensko bi odbacivanje sporazuma bila katastrofa, a Hrvati se u tom slučaju neće puno žaliti jer Hrvatska ovaj sporazum nikada ne bi potpisala da joj pred ulazom u EU nije upaljeno crveno svjetlo, kazao je Pahor dodavši da bi zadržavanje postojećeg stanja, kako to traži oporba, bila druga velika greška i Sloveniju udaljila o povoljnog rješenja koje joj daje arbitražni sporazum.Sve slovenske parlamentarne stranke traže da se Slovenci na naknadnom zakonodavnom referendumu 6. lipnja izjasne o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom koji je Državni zbor bez glasova oporbenih zastupnika već ratificirao.

Slovenci će 6. lipnja izaći na naknadni zakonodavni referendum i odlučivati o ratifikaciji hrvatsko-slovenskog arbitražnog sporazuma o granici. Tako je nakon sedmosatne rasprave na izvanrednom zasjedanju Državnog zbora večeras odlučilo 78 od 82 nazočnih zastupnika, a nitko nije bio protiv. Takav je zahtjev potvrđen i u raspravi zastupnika svih parlamentarnih stranaka. Dok stranke vladajuće koalicije lijevog centra od biračkog tijela očekuju da arbitražni sporazum na referendumu potvrde, oporbene stranke desnog centra birače nagovaraju da sporazum odbace. U slučaju negativnog ishoda slovenski parlament godinu dana od isteka referenduma o tom pitanju neće moći odlučivati. Anketa ljubljanskog Dela je pokazala da 46 posto Slovenaca arbitražni sporazum podržava, a 38 posto odbacuje.

Šef Slovenske demokratske stranke i oporbeni prvak Janez Janša uvjeren je da je referendum jedini način da se ratifikacija arbitražnog sporazuma odbaci. Treba ga odbaciti zato što je štetan za Sloveniju, Hrvatsku i EU, kazao je Janša kojem se vrlo odlučno usprotivio premijer Borut Pahor kazavši da je sporazum dobar. Nakon 19-godišnjeg neuspješnog rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom Sloveniji je sada ponuđeno povoljno rješenje za kopnenu i morsku granicu. Slovensko bi odbacivanje sporazuma bila katastrofa, a Hrvati se u tom slučaju neće puno žaliti jer Hrvatska ovaj sporazum nikada ne bi potpisala da joj pred ulazom u EU nije upaljeno crveno svjetlo, kazao je Pahor dodavši da bi zadržavanje postojećeg stanja, kako to traži oporba, bila druga velika greška i Sloveniju udaljila o povoljnog rješenja koje joj daje arbitražni sporazum.

Komentara 17

Avatar comparator
comparator
17:07 03.05.2010.

Da mi je znati kojoj se budali žuri u evropu?

NE
neni
18:39 03.05.2010.

Sporazum je loš i neka ga Slovenci odbace... jer ne paše nama. A slijedom toga mi nećemo imati troškove referenduma.

MA
manjihrvat
13:59 04.05.2010.

Ovo nize je clanak kojeg administrator stalno brise. Kada dobijem odgovor prestat cu ga kopirati!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije