Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'AFERA VINJETE' Ni Slovenija ni EU ne odstupaju od svojih stajališta

Slovenski ministar: 'Europska unija nije jedinstvena u kritici naših vinjeta'

04.11.2008.
u 09:00

Slovensko Ministarstvo prometa potvrdilo je da je Europskoj komisiji poslalo odgovor u kojem brani sustav naplate cestarine putem polugodišnjih i jednogodišnjih vinjeta. Slovenija objašnjava da, unatoč suprotnom stavu Europske komisije, vinjetama ne diskriminira državljane drugih zemalja EU, piše Dnevnik.si.

U EK smatraju da Slovenija nepostojanjem vinjeta za kraće razdoblje krši načelo slobodnog kretanja ljudi i roba na području cijele EU. U obraćanju nadležnim europskim tijelima, Slovenci su ponovili stajalište iz srpnja:

- Velik broj Slovenaca autoceste također upotrebljava samo povremeno pa ne možemo reći da diskriminiramo državljane drugim zemalja EU, piše u slovenskom odgovoru.

Iako dosadašnji ministar prometa Radovan Žerjav ustraje u svom stavu da slovenski sustav vinjeta nikoga ne diskriminira, Janez Janša, premijer na odlasku, još je prije mjesec dana izjavio kako bi Slovenija trebala uvesti vinjete za kraće razdoblje.

U Europskoj komisiji tvrde da slovenski odgovor još nisu primili, a tek nakon što ga prouče odlučit će se na daljnje korake. Ako Slovenija ustraje u svom stavu, vrlo lako bi se mogla suočiti s tužbom pred Sudom Europske unije.

Patrick Vlačič, novi slovenski ministar prometa, koji uskoro stupa na dužnost, smatra da ni Europska unija nije jedinstvena u svom stajalištu oko vinjeta jer je prijašnji europski povjerenik za promet Jacques Barrot iz Francuske imao drugačije mišljenje od sadašnjeg, Talijana Antonija Tajanija. - Barrot je odobrio naš sustav vinjeta dok se Tajani tome protivi - kaže Vlačič.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije