Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenski mediji

Susret Orešković-Cerar signal poboljšanja suradnje Hrvatske i Slovenije

orešković, cerar
Foto: Vlada.hr
29.01.2016.
u 23:42

To što je Orešković Ljubljanu izabrao za svoj prvi posjet nekoj europskoj državi govori da se u odnosima dviju država može očekivati bolja suradnja po pitanju migracijske krize od one s prijašnjom vladom, navodi Slovenska televizija

Susret novog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića i slovenskog premijera Mire Cerara u Ljubljani signal je poboljšanja suradnje dviju država, osobito u migracijskog krizi, dok u ostalim pitanjima ne treba očekivati velike promjene, prve su ocjene slovenskih medija.

To što je Orešković Ljubljanu izabrao za svoj prvi posjet nekoj europskoj državi govori da se u odnosima dviju država može očekivati bolja suradnja po pitanju migracijske krize od one s prijašnjom vladom, navodi Slovenska televizija, te dodaje da je kad je riječ o migracijama vlada bivšeg premijera Zorana Milanovića prema Sloveniji "pokazivala mišiće" i davala neodmjerene izjave, osobito tijekom izborne kampanje te zbog podizanja žičane ograde, a umjesto suradnje u Ljubljanu slala prosvjedne note.

Javna televizija navodi kako se nove poruke o boljoj komunikaciji i suradnji mogu iščitati i iz zadnjih poruka ministra vanjskih poslova Mire Kovača koji ističe probleme zbog ilegalnih migracija, te da je Orešković tijekom razgovora podržao Cerarovu ideju o boljoj kontroli migracijskog priljeva već na vanjskoj granici EU-a, ali i na grčko-makedonskoj granici.

U sličnom je tonu i komentar ljubljanskog "Dela" u broju od subote koje navodi da su poruke prvog susreta Orešković-Cerar pozitivne, ali da je to premalo jer odnose dviju država opterećuju i druga pitanja, na primjer pitanje arbitražnog sporazuma od kojega je Hrvatska odstupila.

Milanoviću je tijekom izborne utrke u Hrvatskoj uspjelo svoju državu posvađati sa svima, tvrdi komentator Dela Zoran Potič.

Slovenski mediji navode kako je Cerar Oreškoviću ponovio stajalište Ljubljane kako arbitražni postupak treba nastaviti i da Slovenija očekuje da se to okonča presuudom koja će biti obvezujuća za obje strane, dok je i stajalište nove hrvatske vlade kako treba potražiti druge načine rješenja spora.

>> Po prvi put se neformalno susreli premijeri Orešković i Cerar

Komentara 28

DO
Donald
01:14 30.01.2016.

Sada Hrvatska opet ima na čelu civilizirane i pristojne ljude i može se opet uvrstiti u zajednicu zapadnoeuropskih država, nakon svojih predhodnika, koji su kratko prije svoje vladavine upravo bili sišli s grane ili izašli iz šume, a odgovarajuče se onda i ponašali.

DU
Deleted user
03:11 30.01.2016.

Pristavi je ostavio toliko nereda da ce Oreskvicu trbat 2 godine samo da se stvari dovedu u kakav takav red.

CI
cinbenik
07:25 30.01.2016.

Pa zar nije vec bolja od dolaska potrcka Kanadskog Oreskovica..........Posalo ga premijer u Ljubljanu.....Netrebaju oni biti nista bolji,dok se nerijesi spor sa Slovenijom,a onda neka budu samo posteni...No imam veliki strah kada su lazni domoljubi na vlasti,uvjek su pravili nezamislive ustupke Sloveniji da bi ostajali na vlasti..sada im je Milanovic napravi bolju poziciju,ili bar istu,pa neka gledjau samo da se neponasaju lazno domoljubski......Odnosi ce ici sami po sebi u obostranom interesu,jer su interesi ,ustvari odnosi......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije