Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENSKI LIJEČNICI TVRDE:

Potpunom legalizacijom konoplje suzbit će se rast crnog tržišta

marihuana kanabis
Foto: Thinkstock
1/3
22.09.2016.
u 11:32

Trećina liječnika priznaje da je zbog sadašnje situacije svojim teškim bolesnicima savjetovala da uzimaju konoplju, ali i da ne prekidaju službenu propisanu terapiju, a svaki deseti liječnik priznaje da je bolesnike upućivao na crno tržište

Medicinska konoplja koja ublažava bolove i simptome kod nekih teških bolesti mogla bi se u Sloveniji početi izdavati na recept, uz priznavanje troškova liječenja iz redovnog osiguranja, ako liječnička komora prihvati prijedlog radne skupine za korištenje kanabinoida u medicini.

Liječnici u sustavu slovenskog javnog zdravstva ne mogu legalno u većoj mjeri propisivati medicinsku konoplju svojim pacijentima, ali ih se 65 posto slaže da se to omogući i potpuno legalizira, pokazalo je ispitivanje radne skupine.

Trećina liječnika priznaje da je zbog sadašnje situacije svojim teškim bolesnicima savjetovala da uzimaju konoplju, ali i da ne prekidaju službenu propisanu terapiju, a svaki deseti liječnik priznaje da je bolesnike upućivao na crno tržište.

To je riskantno jer su pacijenti prisiljeni kupovati neprovjerene preparate te posljedice mogu biti teške, a bilo je smrtnih slučajeva. Legalizacijom tržišta za te preparate spriječile bi se manipulacije  i uveo red.

Neki "alternativci" koji imaju takve preparate, ljudima se predstavljaju kao iscjelitelji, a konoplju nude kao lijek za sve bolesti jer im je motiv novac", kazao je dr. Miha Krek iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje te istaknuo "S time treba prestati".

Legalizacija i propisivanje kanabinoida preko službenih recepata, kao i izdavanje konoplje u ljekarnama, suzbilo bi "divlje tržište" tim preparatima koje se stalno širi, ističe.

Na opasnosti nekontroliranog uzimanja konoplje upozorila je dr. Danica Rotar Pavlič, članica odbora za pravno-etička pitanja na slovenskoj liječničkoj komori. 

"Liječnici koji su to ne samo po diplomi nego i po srcu znaju da potreba po konoplji postoji, ali primjećujemo i nekritično uzimanje konoplje u obliku smole ili ulja, što kod nekih klasičnih oboljenja stanje pacijenta može dodatno pogoršati", kazala je za ljubljanski list "Žurnal", 

Postoje i ideje da se kanabinoidi teškim pacijentima priznaju kao trošak kroz sustav javnog zdravstva.

Slovenski liječnici od 2014. godine smiju propisivati lijekove od sintetičkog kanabinoida THC, ali pacijenti s tim receptom legalizirani sintetički kanabinoid THC onda moraju kupovati u Austriji, pri čemu ih mjesečna terapija stoji oko 150 eura.

Zato radna skupina za problematiku primjene kanabinoida u medicinske namjene predlaže ministarstvu zdravlja da se nabavi dovoljna količina kanabinoida koja bi bila dostupna u domaćim ljekarnama i da troškove pacijentima pokriva zdravstvena blagajna.

>> Uzgojio i sušio više od sedam kilograma 'trave'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije