Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita poduzetnika

Slovenski biznismeni iz BiH izvlače veliki novac

euri
Foto: Reuters/Ilustracija
13.02.2015.
u 21:38

Oštećeno je više od 100 bh. tvrtki koje zapošljavaju tisuće radnika

Kako je slovenski trgovački lanac “Tuš” prevario ne samo svoje radnike koji su preko noći ostali bez posla i plaća nego i sustav vlasti te još nekoliko bh. tvrtki s kojima su Slovenci poslovali, Udruga poslodavaca Federacije BiH traži zakonsku zaštitu od sličnih prevaranata. Zbog nezakonitog rada, slovenski trgovački lanac “Tuš” nalazi se pod kriminalističkom istragom, a protiv njegova vlasnika Mirka Tuša podnesena je kaznena prijava. Iako tvrdi da to nije istina, nakon prestanka rada u BiH, Mirko Tuš i njegov trgovački lanac ostali su bh. dobavljačima robe dužni više od 20 milijuna maraka. “Udruga poslodavaca u FBiH se aktivno uključila u rješavanje problema i u potpunosti podržala sve aktivnosti koje je u vezi s tim dosad pokrenula i poduzela Vanjskotrgovinska komora BiH, a sve u cilju zaštite bh. kompanija. Međutim, pored potpore, najbitnije je i ključno pitanje kako se zaštititi od ovakvih prijevara i gospodarskih prijestupa ubuduće.

Svjedoci smo kako “Tuš” nije prva kompanija koja je kaznenim djelom prijevare u gospodarskom poslovanju oštetila bh. gospodarstvenike, već je dosad bilo mnogo takvih slučajeva kao što su “SCT”, “Koteks”, “Primorka”, “UKIO Group” i dr.”, ističu u Udruzi poslodavaca FBiH, koji traže od nove vlasti u BiH izmjenu zakonske regulative radi zaštite domaćih tvrtki i njihovih vlasnika. Nedavno su iz Vanjskotrgovinske komore BiH objasnili kako slovenski vlasnici priželjkuju proglašenje stečaja, čime bh. dobavljači ne bi mogli naplatiti svoja milijunska potraživanja. Iz tog je razloga Vanjskotrgovinska komora BiH zatražila od Tužiteljstva BiH da hitno uvede privremene mjera zamrzavanja imovine, zabrane rada i bilo kakvih statusnih promjena dvjema prijavljenima pravnim osobama - Tuš d.o.o i Tuš Trade d.o.o. Nakon što je objavljeno da su zatvoreni svi maloprodajni objekti lanca “Tuš” u BiH, ispostavilo se da dva preduzeća koja stoje iza njega - Tuš d.o.o. i Tuš Trade d.o.o. bh. dobavljačima duguju više od 20 milijuna KM.

Oštećeno je više od 100 bh. tvrtki koje zapošljavaju tisuće radnika. Tužiteljstvo BiH pokrenulo je istragu protiv slovenskog trgovačkog lanca i njegova vlasnika. U optužnici se navodi kako je tvrtka “Tuš” napravila osmišljenu prijevaru. Mirko Tuš nije jedini slovenski biznismen koji je prevario radnike, tvrtke i institucije u BiH. To je radio i Ivan Vugrinec koji je obećavao novih 350 radnih mjesta u proizvodnji bicikla, a potom je uništio mostarsku tvrtku Hekom. Slovenski građevinar Ivan Zidar, vlasnik građevinska tvrtke SCT, uzeo je milijune KM na gradnji sarajevske obilaznice, kao i Janez Škobern na prostoru RS-a.

>> Vozio 20 godina s dozvolom koju je dobio na prijevaru

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar viki_nuland
viki_nuland
22:25 13.02.2015.

Slovenci potkradaju bosance? Ma tko bi to mogao pretpostaviti. Tko bi to mogao pretpostaviti. Totalno sam sokirana. Ha, ha, ha...

DA
DARC2332
05:52 14.02.2015.

ko bi rekel da su slovenci takvi? ljubljanska banka...

MN
Mister No 978
08:13 14.02.2015.

U Srbiji su opljackali sto su mogli.Ali ne krivim njih nego nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije