Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriminal u deželi

Slovenski bankari prali novac i kupovali nekretnine u Hrvatskoj

'22.08.2012., Zagreb, Draskoviceva 54 - Srediste tvrtke KBM projekt koja je upletena u financijekse malverzacije sa Novom kreditnom bankom Maribor.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL'
'Luka Stanzl/PIXSELL'
22.08.2012.
u 13:03

Policije surađuju u završnici istrage oko malverzacija u tvrtki KBM projekt, tvrtki kćeri Nove kreditne banke Maribor

Korupcijska afera potresa susjednu Sloveniju, a njezini kraci, kako stvari trenutačno stoje, dosežu i do Hrvatske. U završnici istrage pokrenute još 2009. godine, slovenska je policija uhitila tri osobe zbog spornih poslova Nove kreditne banke Maribor (NKBM) s nekretninama u kojima je ova novčarska ustanova izgubila otprilike 30 milijuna eura. Prema neslužbenim informacijama, među uhićenima je bivši predsjednik uprave NKBM-a Matjaž Kovačić, a pod istragom su se našli i ostali bivši čelnici banke.

Šest pretresa u Hrvatskoj

Uhićene se sumnjiči za zloporabu položaja i povjerenja u poslovnim aktivnostima, zloporabu položaja te pranja novca, a prijeti im do osam godina zatvora. Sumnja se, naime, da se novac izvlačio iz banke preko tvrtke-kćeri KBM Projekt, koja je od 2006. do 2009. kupovala fiktivne hrvatske tvrtke, osnovane radi prijevare. KBM Projekt ima i svoju podružnicu u Zagrebu na čelu koje je Tomislav Blagus, a tvrtka je, prema poslovnim pokazateljima, lani doslovce plivala u novcu. Način rada, prema tvrdnjama slovenske policije, bio je sljedeći: novo bi poduzeće u vrlo kratkom roku dobilo višemilijunski kredit od NKBM za kupnju zemljišta u okolici Zagreba te Dalmaciji i Slavoniji.

Nakon toga bi zemljište bilo preprodao KBM Projektu za dvostruku cijenu. Istražitelji sumnjaju da je KBM Projekt tijekom tri godine za 60 milijuna eura kupio tvrtke, u čijem su vlasništvu bila samo sporna zemljišta, čija je cijena ranije bila 30 milijuna. O opsegu akcije koja je pokrenuta jučer u zoru kada je policija pokucala na vrata bivšeg šefa banke, možda najbolje govori podatak da je u Sloveniji bilo angažirano 85 inspektora te da se pretraživalo čak 12 adresa u potrazi za materijalnim dokazima, odnosno kompromitirajućoj dokumentaciji o izvlačenju novca iz banke.

Također je zatražena i pomoć hrvatske policije pa je na temelju naloga županijskih sudova u Zagrebu i Zadru pretraženo šest adresa u Zagrebu i Zadru kojima su se koristili osumnjičeni. Ondje su također tražili materijalne dokaze, a pri pretraživanjima u Hrvatskoj, priopćio je slovenski MUP, prisutni su bili i slovenski policajci, što nije neuobičajeno kada je riječ o međunarodnim istragama. Tijekom privođenja dokaznih radnji, oduzeto je više poslovnih knjiga i računala.

Računalna forenzika

Slovenci tvrde da je pokrenuta akcija dosad najveća u njih koja se odnosi na gospodarski kriminal te da će na analizi izuzetih dokaza biti uključen veliki broj financijskih, ali i stručnjaka računalne forenzike.

Komentara 13

Avatar EU kranjski Janez
EU kranjski Janez
13:49 22.08.2012.

Pa mi znamo surađivati, pa mi se volimo a ponekad nas politika razdvoje. Hrvataska i Slovenska policija uvjek ljepo surađivaju i so u ljepih odnosih. Trebalo bi ove politike uhapsati u isto celico, pa nasj se u zatvoru pogovore koji je kriv.

Avatar mlohavi
mlohavi
13:55 22.08.2012.

fala Večernjem što me obavjestio o ovome da mogu uteć na vrijeme thanx..ur the best ....

PA
pakaa
13:42 22.08.2012.

Poćetak .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije