Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenska ratifikacija Arbitražnog sporazuma do proljeća iduće godine

borut pahor
Reuters
17.11.2009.
u 19:11

Na referendumu će se građane pitati: Slažete li se da parlament potvrdi zakon o ratifikaciji sporazuma o uređenju pitanja granice između Hrvatske i Slovenije koji je potpisan u Stockholmu?

LJUBLJANA - Slovenska ratifikacija Arbitražnog sporazuma prepuštena je biračima koji će na prethodnome savjetodavnom referendumu odlučivati o njegovoj sudbini i tek nakon toga će zakon o ratifikaciji tog sporazuma doći pred zastupnike Državnog zbora. Tako je danas odlučila slovenska vlada lijevog centra Boruta Pahora i istovremeno predložila referendumsko pitanje: Slažete li se s provedbom Arbitražnog sporazuma o uređenju granice između Slovenije i Hrvatske koji je potpisan 4. studenoga u Stockholmu?

Šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar objašnjava da će odluci o raspisivanju referenduma biti priložen i u medijima objavljen integralni tekst Arbitražnog sporazuma pa će ljudi točno znati o čemu odlučuju.

S obzirom na to da će referendum biti raspisan tek nakon što se o zakonu o ratifikaciji Arbitražnog sporazuma izjasni slovenski Ustavni sud i potom prođe kroz parlamentarnu proceduru, Pahor očekuje da će Slovenija postupak ratifikacije završiti potkraj zime ili početkom proljeća iduće godine.

Danas je predsjednik Državnog zbora Pavel Gantar najavio mogućnost da se konačna formulacija referendumskog pitanja ipak prepusti parlamentarnim zastupnicima. Datum održavanja referenduma bit će poznat tek nakon odluke Ustavnog suda, a to će potrajati nekoliko tjedana, kazao je Gantar.

Oporbene se stranke desnog centra, predvođene Slovenskom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše i Pučkom strankom (SLS) Radovana Žerjava, protive takvom referendumskom odlučivanju i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s EU te traže da se o ratifikaciji Arbitražnog sporazuma umjesto običnom odlučuje dvotrećinskom većinom parlamentarnih zastupnika.

Oni tvrde da je Slovenija povlačenjem blokade izgubila jedinu polugu za upravljanje rješavanjem graničnih prijepora s Hrvatskom, a Pahor im odgovara da Slovenija i dalje u svojim rukama drži suvereno i neovisno odlučivanje o ratifikaciji ugovora o članstvu Hrvatske u EU koji moraju potvrditi parlamenti svih članica EU i Slovenija u tom odlučivanju vremenski nije ograničena.

Ključne riječi

Komentara 249

OB
-obrisani-
17:10 19.11.2009.

Inače čuo sam na Ljubljanskome radiju da Vlada Republike Slovenije preporučuje svim našim građanima koji zalutaju na ljetovanje u HR da na upit HR carinika ili policajca odgovore: Idemo na SP u Južnu Afriku..Navodno če radi zavisti, srdi i jadnoga osječaja u duši HR dužnosnici prestati sa nepotrebnim dodatnim pitanjima.. Isto tako se preporučuje da Joško Joras pored napisa na svojoj kuči: Tu je Slovenija stavi i napis: To je ona zemlja koja ide na SP 2010 u JAR i to pre svega da Hrvati kao veliki nogometni simpatizeri shvate da nije sve u politici i domoljubnoj hendikepiranosti..

DE
delamarina
17:12 19.11.2009.

savska,to je samo deo kase koju ste sami zakuvali,seti se 12000 dece iz vaseg logora,veci deo su vam naplatili partizani,manji deo sada.

OB
-obrisani-
21:42 17.11.2009.

17.11.2009. u 21:41h Libela je napisao/la: povijest im je slaba strana, samo trosis rijeci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije