Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenska policija niječe da uskraćuje migrantima azil i nasilno ih vraća u Hrvatsku

Skerbiš je kazao da je Hrvatska članica Europske unije i sigurna država, te da Slovenija od EU-a nije dobila nikakve obavijesti da se u nju ne bi trebali vraćati migranti koji ilegalno prijeđu granicu, a ne zatraže međunarodnu zaštitu u Sloveniji.
17. svibnja 2019. u 20:28 12 komentara 2005 prikaza
Migranti u kampu Borići u Bihaću
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenska policija prema migrantima postupa zakonito i nikome od njih ne odriče pravo na međunarodnu zaštitu, kazao je u petak u izjavi za medije  jedan od čelnika granične poolicije Peter Skerbiš, reagirajući na optužbe nevladinih organizacija da im uskraćuje pravo da zatraže azil i nasilno ih vraća u Hrvatsku.

Migranti MUP sve opovrgava Švicarci pričali s migrantima: Hrvatski policajci udarali su nas pendrecima, ukrali nam novac

Policija odbacuje tvrdnje da se migrantima koji izraze želju za dobivanjem azila u Sloveniji to ne omogućava i da ih se protiv njihove želje nasilno vraća u Hrvatsku. Takve je optužbe policija u prošlosti već ispitivala i utvrdila da nisu točne, a nepravilnosti nisu otkrile niti kontrole pravobraniteljice ljudskih prava i UNHCR-a, ustvrdio je Skerbiš.

Po njegovim se riječima u Hrvatsku vraćaju samo oni koji ne izraze namjeru zatražiti azil, a ostali se vraćaju u Hrvatsku prema pravilima i nakon provedenog postupka.

Migranti u kampu Borići u Bihaću
1 / 10
Migranti

Civilna nevladina organizacija InfoKolpa u petak je policiju optužila da po njihovim saznanjima i pričama migranata s kojima su razgovarali policija ne poštuje prava migranata koji prijeđu schengensku granicu i dođu u Sloveniju, nego im "sustavno krši pravo na azilni postupak" i vraća hrvatskoj policiji   koja ih, kako tvrde, vraća u BiH i prema njima nasilno postupa. Hrvatska se policija čak nad njima  "brutalno iživljava", kako je prema navodima slovenskih medija u petak kazao jedan aktivist iz te udruge koja odgovornost za nasilno vraćanje migranata i istragu zahtijeva i protiv nekoliko zadnjih ministara unutarnjih poslova i policijskih čelnika.

GP Maljevac migranti probili policijski kordon, hrvatska policija postavlja ogradu OBJASNILI POTEZ MUP odgovorio švicarskim novinarima: Nije to bilo nezakonito deportiranje

Komentirajući takve navode i zahtjeve da se migrante zbog toga ne bi trebalo vraćati u Hrvatsku temeljem readmisije Skerbiš je kazao da je Hrvatska članica Europske unije i sigurna država, te da Slovenija od EU-a nije dobila nikakve obavijesti da se u nju ne bi trebali vraćati migranti koji ilegalno prijeđu granicu, a ne zatraže međunarodnu zaštitu u Sloveniji.

Kako navode slovenski mediji koji se pozivaju na podatke slovenske policije, od 9149 migranata koje je lani privela slovenska policija u Hrvatsku je vraćeno njih 4653, a ilegalni ulasci zadnjih su mjeseci povećani u odnosu na prošlu godinu.

Ilustracija Tragična smrt Migranti se ugušili u Bihaću: pronađena tri spaljena tijela

Ravnateljica slovenske policije u petak je u Rimu sudjelovala na šestom po redu susretu šefova policija Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Nove  Makedonije, Moldove, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Italije i Madžarske, na kojemu je uz sudjelovanje predstavnika europskih sigurnosnih agencija i Frontexa bilo riječi i o problemu migracija u Europi.

Video - Migranti na graničnom prijelazu Maljevac

 

Kako je izjavila u razgovoru za medije, sudionike Rimskog foruma je upoznala s porastom ilegalnih migracija u Sloveniji, te rekla da je važno da svaka država provodi učinkovite mjere na svojim granicama, ali da to samo po sebi migracije neće zaustaviti jer je za to potrebna suradnja više država, te da je za rješenje tog problema potrebno dulje vrijeme.

Ponovila je i želju slovenske vlade da se na slovensko-talijanskoj granici uspostave zajedničke policijske ophodnje kako bi se taj migracijski fenomen bolje nego do sada kontrolirao.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • Deleted user:

    Civilne udruge bi morale naučiti da se u Hrvatsku ne smije ulaziti preko polja i kukuruzišta nego preko graničnog prijelaza s dokumentima. Tako je u svakoj državi pa i u Sloveniji. Sve koji ne poštuju zakon treba vratiti odakle su došli.

  • Pave Lić:

    to je znak da ih nece nitko a toliko netko nam podmeće.znamo kome je u cilju da europa oslabi

  • zimerman:

    Niječite i vi gospodo iz Hrvatske vlade pa ih vratite u Bih neka onda BiH niječe pa neka ih vrati u Srbiju i tako dalje dok se ne vrate odakle su došli. Kad se vrate doma tamo im treba poslati ... prikaži još!ti humanitarnu pomoć .