Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTALI BEZ NOVCA I NAKITA

Slovenska policija demantirala optužbe iz Hrvatske: 'Ne pljačkamo migrante!'

slovenska policija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
01.03.2016.
u 14:35

'Želimo naglasiti da velika većina država sankcionira ilegalan prelazak granice, također i Hrvatska prema Zakonu o nadzoru državne granice.'

Migrantima u Sloveniji posljednjih dana nestaju novac, satovi, nakit, vezice na obući... i zbog toga su se u hrvatskim medijima pojavile informacije o tome da migrante pljačka policija. No ubrzo je sve demantirano od strane veleposlanstva Slovenije.

- U slovenskom Zakonu o strancima ilegalan prelazak granice Republike Slovenije, to znači ulazak izvan graničnog prijelaza, sankcioniran je novčanom kaznom od 500 eura. Takvoj osobi oduzeta je i sloboda na temelju članka 64., alineje 4., Zakona o zadacima i ovlaštenjima Policije zbog izručenja stranim organima sigurnosti. Sukladno pravilima takvoj se osobi smještenoj u prostoriju za osobe lišene slobode na policijskoj postaji, uz izdavanje potvrde, oduzmu svi predmeti koje trenutno posjeduje - rečeno je u slovenskom veleposlanstvu i još se dodaje:

- To uključuje osobne stvari i stvari koje predstavljaju opasnost, novci, sat, narukvice, lančić, vezice... Sve navedene stvari, uključujući gotovinu, nakon puštanja na slobodu osobi se vrate uz zapisnik potpisan od strane takve osobe.

Postoji i novčana kazna za sve prekršitelje, neovisno otkud su sve dok prekršaj čine na teritoriju Slovenije.

- Novčana kazna sukladno članku 112. Zakona o prekršajima (ZP-1) uzimajući u obzir vrijeme oduzete slobode - do 12 sati smanjenje novčane kazne za 20 eura, a iznad 12 sati smanjenje novčane kazne za 40 eura. Ako osoba ne uloži prigovor i odmah plati novčanu kaznu ta se smanji za pola.

Osvrnuli su se i na ilegalne prelaske granice te naveli da takve prekršaje sankcioniraju baš kao i sve druge države.

- Želimo naglasiti da velika većina država sankcionira ilegalan prelazak granice, također i Hrvatska prema Zakonu o nadzoru državne granice. S novčanom kaznom sankcionirane su samo one osobe koje su ilegalno prešle granicu - zaključili su u veleposlanstvu Slovenije.

>> Izbjeglice ćemo kontrolirati kao Austrija i Slovenija, a spremni smo na žešće mjere

Komentara 11

Avatar Abcd....
Abcd....
14:49 01.03.2016.

"U slovenskom Zakonu o strancima ilegalan prelazak granice Republike Slovenije, to znači ulazak izvan graničnog prijelaza, sankcioniran je novčanom kaznom od 500 eura...itd." Sto je sporno? Nama bi naplatili, a ovi teroristi ne moraju? Ma nemoj molim te, mi smo isto trebali i trebamo naplacivati prijevoz vlakom bilo to u zlatu, nakitu, novcu ili sto god vrijedno imaju.

PA
pavo
14:50 01.03.2016.

Jedino Hrvatska ne sankcionira ilegalan prielazak hrvatskih granica! Na hrvatskim granicama hrvatski redarstvenici i carina uglavnom zaustavljaju i maltretiraju Hrvate, a migrante bez dokumenata dočekuju s napitcima i hranom i nude im bezplatan prievoz i smještaj.

DU
Deleted user
14:52 01.03.2016.

Kako netko može "legalno" prijeći granicu bez putovnice ili nekog dokumenta? Isčekujemo li milijuntog ilegalca? Stvarno je fascinantno kako se neka politika može narodu prodati kao "prihvatljiva" pod pritiskom izvana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije