Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snažan napad

Slovenska oporba optužuje Pahora da ga je izigrala Jadranka Kosor

kosor
AFP
26.05.2010.
u 18:52

Na izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta oporbeni vođe predvođeni Janezom Janšom pucali su iz svih oružja po arbitražnom sporazumu.

Slovenska oporba optužila je premijera Boruta Pahora da je izdao nacionalne interese te da ga je hrvatska premijerka Jadranka Kosor izigrala oko arbitražnog sporazuma. Na izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta oporbeni vođe predvođeni Janezom Janšom pucali su iz svih oružja po arbitražnom sporazumu.

Tvrde da je Pahor lagao kad je izjavio da mu je J. Kosor obećala izlaz na otvoreno more. Jedan od vođa oporbe Radovan Žerjav optužio je Pahora da prodaje slovenski teritorij, dok je ekstremni desničar Zmago Jelinčič govorio o veleizdaji. Premijer Pahor je branio sporazum te naglasio da ga nije ni strah ni sram što ga je potpisao. Uvjeren je da će građani na referendumu 6. lipnja podržati sporazum.

Na kraju devetosatne  maratonske rasprave svi su bili na početnim pozicijama. Zastupnici su 43 glasa za i 31 protiv prihvatili zaključak o tome da se upoznali s okolnostima raspisivanja referenduma o arbitražnom sporazumu. Zaključak je, očekivano, podržala vladajuća koalicija, dok je oporba bila proti

Komentara 87

DU
Deleted user
19:52 26.05.2010.

Pomno pratim što se piše i govori u Sloveniji posljednjih tjedana i mogu jedino konstatirati da su svi mediji upregnuti u zapregu jedne (levi trojček) ili druge pol. opcije jer se navode nevjerojatne laži i obmane, a sve u cilju uvjeravanja puka u DA/NE oko arb. sporazuma. Pa se čulo i pročitalo da Monako ima teritorijalni koridor širine 3 milje (nije teritorijalan nego navigacijski i poklonjen je Monaku od strane R FR zbog toga što ako loza Ranieri nema muškog nasljednika Monako ide natrag pod R FR). Do nevjerojatnih karata kojima se maše na TV postajama gdje navodna pravična (!?) morska granica SLO ide nalijevo krug, ostavljajući cijelu obalu Istre suhom (a SLO potpisnica UNCLOS Povelje i čak u Pomorskom zakoniku 2001. kojeg napisao Pavliha, a amenovao DZ, stoji da je SLO država prikraćenog zemljopisnog položaja s zatvorenim tipom terit. mora i bez prava proglasiti morske pojaseve - znači znaju oni pravo mora i to je čak propasirano kroz parlament svojedobno, ali opet Janša glumata s nekim kartama gdje je stanje 25.6. 91. i na njoj razvidna točka t6 iz nacrta sporazuma D-R iz 2001. godine ???). Uglavnom, to je kupusara živa od nacrta, prijedloga, povijesnih vizija, pravičnosti űber alles i salta (Stanovnik, Kučan i spomenuti Pavliha koji su dijametralno promijenili stajališta oko arbitraže). Kulminacija je prijedlog Janše da bi oni organizirali mirovnu konferenciju nasljednica exSFRJ gdje bi valjda bez RH podijelili njezin teritorij i nadasve more ili što? Uz još jednu nevjerojatnu glupost da RH ima teritorijalne sporove i s Mađarskom, a o tome Mađari pojma nemaju. Uglavnom, to je ludilo tamo oko trajnožarećeg topica zvanog južna meja!

YO
yohana
19:52 26.05.2010.

Slovenci mi sve vise lice na Balkan iako ih to vrijeda kada ih neko usporedi sa Balkanom.Jansa je politicar bez stila.To je i dokazano vec mnogo puta.Oko granice nitko nema prava praviti sebi neke politicke poene.Arbitrazni sud postoji za to.Dogovor se mora napraviti,pa prema tome najbolje da se jednom o tome zasuti.Najvaznije je da susjedne zemlje imaju dobre odnose za izgradnju buducnosti.

Avatar Dančo
Dančo
19:18 26.05.2010.

upravo to se je htjelo postič ovim sporazumom...slovenci misle kao i mi da smo izigrani. kad se granica povuče po međunarodnom pravu,odredit će se pravedan stik za neškodljiv prolaz kroz naše vode. naši dragi susjedi dobit će ono što imajuju i sad samo možda zamotanu u malo finijem celofanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije