Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Sloveniji

Slovenska desnica nijednom nije dala predsjednika. Neće ni sada...

'Danilo Turk, president of Slovenia, speaks during a joint press conference with Atifete Jahjaga, President of Kosovo, after their meeting at Brdo, on July 18, 2011. Jahjaga is on a two-day visit in S
Foto: AFP/Pixsell
1/3
25.07.2012.
u 22:30

Kandidati ljevice – sadašnji predsjednik Türk i bivši premijer Pahor – vode prema istraživanjima. Janšin kum Zver nema izgleda da se umiješa u tu borbu

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji, pokazuju ankete, koplja će ukrstiti dva kandidata ljevice, sadašnji predsjednik Danilo Türk i donedavni premijer Borut Pahor, a kandidat SDS-a Janeza Janše Milan Zver tek je treći sa 15 posto podrške. Izbore je raspisao Gregor Virant, šef parlamenta, za 11. studenoga, kampanja starta početkom listopada, a kandidature 20. kolovoza. Desnica, kojoj je Janez Janša već godinama glavna uzdanica, neće tako ni sada dobiti predsjednika; od osamostaljenja Slovenije bili su to redom kandidati ljevice i liberala, Milan Kučan pa Janez Drnovšek. Za predsjedničku utrku Janša je izabrao 50-godišnjeg europskog zastupnika, kojem je zajedno sa svojom suprugom Urškom Bačovnik Janša bio kum na lanjskom vjenčanju. Zver je već bio ministar u Janšinoj vladi od 2004. do 2008. godine, vodio je resor obrazovanja i sporta, sociolog je i politolog, ima katedru sociologije na mariborskom sveučilištu, na Ekonomsko-poslovnom fakultetu.

Janšin SDS ipak vodi

Zanimljivo je i da je predsjedničkog Milana Zvera u ministarskoj fotelji u vladi Borut Pahora naslijedio sveučilišni profesor Igor Lukšič, koji je nedavno pobijedio Pahora i od njega nakon 16 godina preuzeo vodstvo Socijaldemokratske partije.

Da se sada u Sloveniji održe i parlamentarni izbori, pokazuje anketa lista Večer, Janšin SDS ipak bi bio prvi, ali s nevelikih 19 posto, drugi su socijaldemokrati Igora Lukšiča s 15 posto, a treći je Zoran Janković sa svojom Pozitivnom Slovenijom, koji nakon izbora na kojima je pobijedio jako oscilira i sad ima oko 10 posto podrške.

Sve su druge stranke ispod 5 posto, pa i Lista Gregora Viranta, koji predsjeda Državnim zborom.

Svim strankama u Sloveniji, očito je, jako pada popularnost u trenutku kad Sloveniji, tvrde neki analitičari, prijeti sudbina ako ne Grčke, a ono Španjolske. Slovenci ne podržavaju ni posljednji Janšin potez, rezanje mirovina, iako vlada tvrdi kako će smanjene biti samo iznadprosječne mirovine.

Zlatno pravilo u ustav

Janša sad prijeti svim sredstvima, pa bi mogao tražiti i glasovanje o povjerenju u parlamentu kako bi promijenio ustav u koji bi – već on dugo o tome govori – unio tzv. zlatno pravilo financiranja, prema kojem se država ne može zaduživati za tekuće troškove, nego samo za investicije.Kad bi građani u ovom trenutku dobili mogućnost da oni odluče o povjerenju premijeru Janši, dali bi mu košaricu; čak 57 posto ispitanih u spomenutoj anketi bilo bi protiv njega.

Za promjenu ustava mora ruku dići dvije trećine zastupnika u parlamentu, a takve većine Janša za sada nema. U međuvremenu raspravlja se i o tome treba li preostale neprivatizirane tvrtke, poput Telekoma, Mercatora, Osiguranja Maribor, te ponajviše državne banke, prodavati strancima ili ne, u trenutku kad su mnoge u teškom položaju.U tom svjetlu zacijelo valja gledati i zaoštravanje odnosa s Hrvatskom oko pitanja Ljubljanske banke.

A kada je o tome riječ, najviše se govori o dobivanju licencije za rad te banke u Hrvatskoj.U tako nezavidnoj situaciji po novi mandat ide predsjednik Türk, koji se prije pet godina kandidirao s potporom građana koje je predvodila bivša predsjednica Ustavnog suda Dragica Wedam Lukič. Türk je prije toga bio diplomat, osam godina veleposlanik Slovenije pri UN-u, pa pomoćnik Kofija Annana.     

Komentara 6

Avatar AlenkaBratušek
AlenkaBratušek
23:31 25.07.2012.

Što se mene tiče u Slovenij može i Homer Simpson biti presjednik!

OB
-obrisani-
22:35 25.07.2012.

zato i jesu pred bankrotom

OB
-obrisani-
22:54 25.07.2012.

..slično i u rvacku - zato i jesmo pred nestankom, u bespućima Nove praveDNOsti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije