Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđene mu Slovenke

Slovenka napada Trumpa: Amy privlači i republikance

Foto: ERIC MILLER/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.02.2019.
u 00:30

Završila je političke znanosti na Yaleu i pravo na Čikaškom sveučilištu

Amy Klobuchar (58), senatorica iz Minnesote iz redova Demokratske stranke, objavila je da kreće u utrku za predsjedničku nominaciju. Prema nekim istraživanjima javnog mnijenja, ona je najpopularnija političarka u Sjedinjenim Državama iza koje se ne vuku nikakvi repovi skandala. U posljednje dvije godine pokazala je kako posjeduje veliku dozu pomirljivosti i sposobnosti da surađuje i s političkima protivnicima iz Republikanske stranke. Uz nju, za najvišu funkciju u SAD-u kandidirale su se još četiri demokratkinje – Elizabeth Warren, Kamala Harris, Tulsi Gabbard i Kirsten Gillibrand, što je apsolutno najveći broj žena iz te stranke koje su izrazile želju da zasjednu u Bijelu kuću. Tako je omjer muških i ženskih kandidata za najvišu poziciju u državi izjednačen.

Agresivno protiv kriminala

Amy Klobuchar potječe iz obitelji slovenskog podrijetla – baka i djed imigranti su koji su u SAD došli iz Slovenije. Otac joj je bio sportski novinar i kolumnist, a obitelj, pa i sama Amy, borila se s njegovom sklonošću alkoholu. Roditelji su se rastali kada je Amy imala 15 godina, a ona s ocem nije kontaktirala gotovo 20 godina. Ponovno su se zbližili tek kada je prestao piti.

Završila je političke znanosti na sveučilištu Yale i pravo na Čikaškom sveučilištu. Isprva je radila kao pravnica, no u politiku je zagazila nakon što je rodila svoju prvu kćer. Tada su rodilje 24 sata nakon porođaja morale napustiti bolnicu, a njezina kći morala je ostati u bolnici jer je imala problema s gutanjem. Pred zakonodavce Minnesote izašla je s prijedlogom da mlade majke ubuduće u bolnici mogu ostati 48 sati. Njezin je prijedlog, prošao, a predsjednik Clinton ga je učinio i federalnim zakonom.

Bio je to više nego uspješan početak političke karijere, a uslijedilo je sedmogodišnje razdoblje u kojem je bila državna tužiteljica u najvećem okrugu u Minnesoti. Agresivno se borila protiv svih oblika kriminala, osobito pedofilije. I u tome je bila izuzetno uspješna.

Prije 12 godina prvi se put kandidirala za mjesto senatorice, a prošle je godine osvojila i treći mandat, i to s 24 posto razlike u broju glasova. Znakovito je i to da je bila izuzetno uspješna upravo u onim okruzima u kojima je prije dvije godine Donald Trump postigao velik izborni uspjeh. Ona je u tim okruzima uspjela privući tradicionalno republikanske birače, što bi moglo biti jako važno ako dobije nominaciju za predsjedničkog kandidata. Države Srednjeg zapada obično su ključne za izbornu pobjedu.

U krugu favorita

Ona pripada zlatnoj sredini Demokratske stranke – nije ni previše konzervativna ni previše liberalna, a u svom drugom senatskom mandatu pokazala je da vrlo vješto uspostavlja suradnju s kolegama senatorima iz Republikanske stranke i da ta suradnja daje konkretne rezultate u obliku novih zakona. Usto, predložila je više zakonskih prijedloga od bilo kojeg drugog demokratskog senatora, a čak je sedam njezinih prijedloga potvrđeno te su postali zakoni. I sve to u razdoblju kada je njezina stranka bila u manjini i u Zastupničkom domu i u Senatu. Zbog toga bi mogla ući u najuži izbor, sa svojim muškim kolegama Coryjem Bookerom i Julianom Castrom.

>>Trump častio burgerima i pizzom

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
12:16 14.02.2019.

Slovenka.....i po cemu je ona Slovenka.

LI
lipotan
12:12 14.02.2019.

ova nece proci ni u svojoj stranci,tako da nista od toga.

NE
Nepokolebljiv
17:37 14.02.2019.

Amy jos nije dosla niti do kvalifikacija! Daleko su finale!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije