Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Novartis

Slovenija: Stop potkupljivanju liječnika

novi-lijek
Arhivska fotografija
07.10.2009.
u 20:18

Kaznena prijava zbog sumnje u korupciju podnesena je prošloga mjeseca, a mediji navode da se osim novcem liječnike potkupljivalo skupim putovanjima u prestižna skijališta.

Slovenski ministar zdravstva Borut Miklavčić kazao je danas da Slovenija priprema zakonsku regulativu kojom će se zabraniti, odnosno ograničiti kontakti liječnika i predstavnika farmaceutske industrije, piše STA. Na taj je način reagirao na nedavnu navodnu aferu farmaceutske kompanije Novartis, kada se tvrdilo da potkupljuju liječnike. Afera je vezana ne samo za Sloveniju, već i za Hrvatsku, BiH, Srbiju, Albaniju, Italiju i Švicarsku.

Kaznene prijave zbog korupcije

Da podsjetimo, Novartisovo ime spominjalo se posljednjih dana i u Hrvatskoj jer je ta kompanija u suradnji s hrvatskim Imunološkim zavodom na hrvatsko tržište plasirala milijun i pol doza cjepiva protiv svinjske gripe u vrijednosti oko 70 milijuna kuna.

Kako pišu slovenski mediji, u Sloveniji je izbila afera kada se saznalo da je slovenska podružnica Novartisa navodno u svrhu promocije novog lijeka potkupljivala onkologe u Srbiji, dužnosnike ministarstva zdravstva u Albaniji te rodbinu i prijatelje slovenskih liječnika. Kompanija je prema napisima slovenskih medija platila liječnicima Onkološkog instituta u Beogradu po 10.000 eura kako bi lijek arediju uvrstili u tzv. klinički protokol.

Plaćali skupa putovanja liječnicima

Kaznena prijava zbog sumnje u korupciju podnesena je prošloga mjeseca, a mediji navode da se osim novcem liječnike potkupljivalo skupim putovanjima u prestižna skijališta, a prije dvije godine Novartis je, kako pišu mediji, platio liječnicima i njihovim obiteljima put u Dubrovnik, kako bi ih pridobio da propisuju njihov lijek iako su lijekovi iste namjene drugih proizvođača bili znatno jeftiniji.

Ključne riječi

Komentara 22

ZI
Ziggy313
01:27 08.10.2009.

Farmaceutske kompanije, koja je to mafija... Kad sve posložiš, možda ima i istine u onoj Gadafijevoj tvrdnji da su sami proizveli svinjsku gripu i stvorili nepotrebnu paniku kako bi zarađivali na cjepivu, i to na globalnom planu...zarada u milijardama dolara...

Avatar Nick2k
Nick2k
08:11 08.10.2009.

Opet se Slovenci pokazali da su desetak godina ispred nas. Kod nas nema hrabrosti za ovakvu hrabru odluku, kada se društveni uglednici listom hrane na ovakvoj korupciji.

AG
Agramer198
20:53 07.10.2009.

Tako je. Pozvati svu trojicu na red! Pa kaj si oni misle..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije