Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLEGE STIGLI U POMOĆ

Slovenija se bori sa zastrašujućim požarom, evakuirano nekoliko sela: Gasio ga i hrvatski kanader

Wildfires in Italy
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS
1/9
20.07.2022.
u 20:49

Iako je prvotno bilo informacija da su izgorjele pojedine kuće na na slovenskoj strani granice, za sada nema konačne i službene potvrde o tome, priopćio je regionalni stožer Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku.

Oko tisuću vatrogasaca se bori protiv ogromnih požara na granici Italije i Slovenije. Požar se proširio s talijanske strane, unatoč pokušajima gašenja iz zraka. Sve raspoložive snage angažirane su na gašenju požara, a najteže stanje je u slovenskoj regiji Kras.

Ukupno se s vatrom na tom području bori gotovo 1300 ljudi, uključujući 1000 vatrogasaca. U gašenju požara pomažu tri helikoptera slovenske vojske, zrakoplov Pilatus PC-6, dva talijanska helikoptera i dva talijanska kanadera, javlja 24ur.

Zbog opasnosti evakuirani su stanovnici sela Sela na Karsu, Hudi Log, Korita na Karsu i Nova vas. Vatra se proširila i prema mjestu Mirno. Iz dijela naselja evakuirani su stanovnici, a uzbuna se oglasila i u Šempetru kraj Gorice, piše zurnal24.

Poslijepodne su na mjesto požara došli i premijer Robert Golob te europski povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič. Iako je prvotno bilo informacija da su izgorjele pojedine kuće na na slovenskoj strani granice, za sada nema konačne i službene potvrde o tome, priopćio je regionalni stožer Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku.

 

Dim i pepeo prekrio je i susjedna mjesta.

S brojnim problemima se suočavaju i vatrogasci. Neki su zadobili opekline, a zbog gustog dima imaju i respiratorne probleme, rekao je Ervin Čurlič iz Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku za 24ur.

Veliki problem im predstavljaju logistički problemi s vodom jer im je otkazala hidrantska mreža, pa vodu dovoze cisternama i pune bazene. Međutim, na jednoj od lokacija izgorio je jedan od takvih bazena.

U pomoć stižu i Hrvati

Vatrogastvo ne poznaje granice pa su tako hrvatski vatrogasci otišli pomoći talijanskim kolegama u gašenju požara koji danima gori kod Trsta, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Hrvatski Canadair obavio je posao, uzimao je vodu u Tršćanskom zaljevu i vratio se u bazu u Zadru.

Foto: Flightradar24/screenshot

Krenuo je u 16.30 sati, a u bazu u Zadar sletio u 20.45 sati. 

Foto: Flightradar24/screenshot

Veliki požari otvorenog prostora ove su godine problem mnogim zemljama, pa tako i susjednoj Italiji i Sloveniji. Požar koji danima gori kod Trsta stvorio je kolaps zbog čega su zatvorene i pojedine prometnice, a ta je regija ostala i bez električne energije.

Wildfires in Italy
1/7

U pomoć talijanskim kolegama stižu i hrvatski vatrogasci pa je tako danas u popodnevnim satima iz postrojbi Umaga i Pazina upućeno devet vatrogasaca sa četiri autocistrene,  a koje predvodi zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Serđo Šilić.

„Vatrogastvo ne poznaje granice pa je tako i pomoć kolegama susjednih zemalja neupitna. Danas im šaljemo pomoć u vidu ljudstva i tehnike i nadamo se kako će ova vatrena stihija uskoro biti savladana“, kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac te dodao i kako su dva vatrogasca iz Umaga s jednim vozilom upućeni i na ispomoć slovenskim kolegama.

VIDEO: Zagrebački vatrogasci objavili stravičnu snimku gašenja požara u Berislavićevoj: 'Borba koja se ne vidi izvana...'

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar future Gohan
future Gohan
20:21 20.07.2022.

Janet tu si kad gadosti treba pisat, a kad treba Hvala jer stranac riskira život da ti pomogne, nigdje te nema....

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
20:37 20.07.2022.

Susjedi si uvijek trebaju pomagati.

WT
WTF!
22:27 20.07.2022.

Puno previše požara po Europi istovremeno. Da su baš svi buknuli sami od sebe,tj.samo od vrućine? Teško. Sigurno ih ima dosta koji su namjerno izazvani....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije