Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenija se boji moguće recesije u Njemačkoj

Čak 20 posto ukupnog slovenskog izvoza ide u Njemačku
14. kolovoza 2019. u 17:20 1 komentara 455 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Stagnacija rasta u Njemačkoj brine slovenske gospodarstvenike s obzirom na znatnu ovisnost o narudžbama iz te države, posebno kad je riječ o dijelovima za njemačke proizvođače automobila, ali i elektroindustriju.

Andrej Plenković, Angela Merkel USPORAVANJE Ispuhala se njemačka ekonomija: Nova recesija bi za Hrvatsku bila pogubna

U razdoblju  od travnja do lipnja njemački BDP smanjio se za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je drugi pad u proteklih 12 mjeseci, pa postoji mogućnost da najsnažnija europska ekonomija uđe u tehničku recesiju, što brine slovenske gospodarstvenike  s obzirom na ovisnost od njemačkog tržišta koje se kolokvijalno naziva "motorom" uspješnijih slovenskih izvoznika.

Kod slovenskih tvrtki koje proizvode autodijelove za njemačku industriju primjećuju pad narudžaba i boje se da bi  potencijalna njemačka recesija njihovu proizvodnju mogla smanjiti i za 15 posto. Slično je i s proizvođačima motornih komponenti i dijelova za elektroindustriju, a pad bilježi i proizvođač aluminija TALUM, objavili su slovenski mediji.

angela merkel Snažan pad u lipnju Loša vijest za Hrvatsku: Njemačka je pred recesijom

Čak 20 posto ukupnog slovenskog izvoza ide u Njemačku. Godišnja trgovinska razmjena porasla je zadnjih godina na 12-ak milijardi eura i po njoj je Njemačka vodeći gospodarski partner, ispred Italije na koju se odnosi 11 posto izvoza i  Hrvatske sa 7,8 posto.

Slovenski BDP, u u kojemu je izvoz jedan od generatora rasta, u prvom je tromjesečju ove godine na godišnjoj razini povećan za 3,2 posto, što je znatno iznad prosjeka eurozone, ali je u ljetnim mjesecima primjetan pad industrijske proizvodnje, iako blaži nego u odnosu na prosjek Europske unije i eurozone.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas