Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog velikog broja prometnih nesreća

Slovenija razmišlja o uvođenju "0,0 promila"

prometna nesreća
Hrvoje Jelavić
06.10.2009.
u 10:09

Nove odredbe predviđale bi i uvođenje rehabilitacijskog programa za pijane vozače u sklopu kojega će morati dokazati da nisu ovisni o alkoholu. Ako nakon nekoliko mjeseci programa dokažu da nisu alkoholičari, dobit će vozačku dozvolu natrag.

Nakon što je Hrvatska odbacila "zakon o 0,0 promila", o njegovu uvođenju ozbiljno razmišlja Slovenija. Zbog teških prometnih nesreća koje proteklih mjeseci odnose živote na slovenskim cestama, tamošnje Ministarstvo prometa želi sniziti dopuštenu granicu alkohola u krvi vozača sa 0,5 na 0,2 ili čak 0,0 promila, piše 24ur.com.

Nove odredbe predviđale bi i uvođenje rehabilitacijskog programa za pijane vozače u sklopu kojega će morati dokazati da nisu ovisni o alkoholu. Ako nakon nekoliko mjeseci programa dokažu da nisu alkoholičari, svoju vozačku dozvolu dobit će natrag.

Neprilagođena brzina i alkohol najčešći su uzroci prometnih nesreća na slovenskim cestama. Godine 2007. na tamošnjim je prometnicama život izgubila 271 osoba, od čega je 104 prouzročitelja bilo pod utjecajem alkohola. U 2008. na cestama je poginulo 211 ljudi, a njih 68 bilo je pijano. Prosječna količina alkohola u krvi slovenskih vozača iznosila je 1,6 promila.

Komentara 7

HA
hanzi
10:43 06.10.2009.

To samo razmišljajo neki nesposobni političari. Dejstvo je, da je prosjek alkoholiziranosti onih koji učine nesrečo zbog alkohola 1,6 promila. Granica izpod 0,5 je pogodna samo za punjenje proračuna.

Avatar punkufer
punkufer
11:06 06.10.2009.

Samo još jedan dokaz da su pametniji od nas i da im je država sređenija. Naša jadna država, naš glupi narod i naša slaba vlada nisu u stanju provesiti niti tako očito dobre i korisne stvari kao što su 0 promila, zakon o zabrani pušenja i neradnim nedjeljama. Tužno!

MM
Mladen Miletić
11:02 06.10.2009.

Slovenija razmišlja o uvođenju \"0,0 promila\" Dokaz da ne odskaču od bolesnoga balkana.. Tko nije normalan sa 0,5 sigurno neče biti 0,5% normalniji kod 0,0...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije