Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.11.2016. u 18:35

Diplomatske note pisani su trag, u formalnom postupku država se može na njih pozvati

Dovedimo do apsurda izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca. Ako baš nitko ne zna gdje je granica između Hrvatske i Slovenije, kako tvrdi, moramo li se onda zaustaviti na graničnim prijelazima? Zašto Hrvati iz pograničnih područja ne prerežu lance kojima su zatvoreni malogranični prijelazi i odu do svoje zemlje koja je, ispada, možda u Sloveniji, a možda i nije? Je li pogranični teritorij prešao u superpoziciju dvaju mogućih stanja – “pripada Hrvatskoj” i “pripada Sloveniji” – i istodobno postoji u oba, kao ona Schrödingerova mačka, živa i mrtva. Kad su argumenti apsurdni, apsurdan je i zaključak.

Slovenija je prije točno godinu dana počela postavljati žilet-žicu uz granicu s Hrvatskom, da bi na nekoliko mjesta zašla i na hrvatski teritorij. Odnosno na teritorij koji je i u slovenskim službenim izvorima, katastru i kartama, naveden kao hrvatski. U tom je razdoblju iz Hrvatske poslano čak deset prosvjednih nota, bez uspjeha. Sad je, očito, došlo vrijeme razgovora – ili djelovanja – na drugoj razini. Diplomatski su napori propali, ali nisu bili uzaludni, pripreman je teren za bilo koju buduću akciju. Diplomatske note su dokaz hrvatskog stava i imaju pravnu vrijednost. Da Hrvatska nije reagirala, Slovenija bi u mogućem sporu mogla tvrditi da neko područje nije sporno jer se Hrvatska nije bunila kad su preko njega vukli žicu. Diplomatske note stoga su pisani trag, one su formalni oblik komunikacije i u formalnom postupku država se može na njih pozvati.

Želi li Slovenija dobre odnose s Hrvatskom, odgovor na pitanje o žici i ogradi na hrvatskom tlu ne može biti taj da ograda ne prejudicira granicu jer ona upravo to radi. I ne samo to, ona “grabi” teritorij. Ironično je da Erjavec svojim hrvatskim kolegama već godinu dana odgovara kako je apsurdno da netko tvrdi da zna gdje je granica, a onda Ljubljana pošalje vojsku da “na granici” digne ogradu. Dok tjera Hrvatsku da pojam granice shvati fluidno, Slovenija ucrtava svoju granicu žicom i ogradom.     

>> Erjavec: Granica još nije utvrđena, čudim se hrabrom stajalištu Stiera kako je žica postavljena na hrvatskom teritoriju

>> Mještani ogorčeni: Slovenija podigla žicu na hrvatskom teritoriju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije